Appetite 1238633 1920[1]

Trocha správné stravy z našich zahrad a při příští kontrole cholesterolu bude spokojen lékař i pacient

Když se řekne cholesterol, řada lidí se právem vyděsí. Jedná se o určitou hrozbu, před kterou je dobré být na pozoru. Málokdo si ale uvědomuje, že si za vysoký cholesterol může sám. Důvodem je málo aktivní životní styl a také nekvalitní strava. A jak ta špatná dokáže hladinu cholesterolu zvyšovat, tak ta dobrá dokáže jeho hodnoty zase snížit. Stačí jenom vědět, co konkrétně jíst. Mnohdy to jsou běžné věci i z našich zahrad.

Ryby

Kdo má z vysokého cholesterolu obavy, měl by zkontrolovat svůj jídelníček, aby v něm byl dostatek ryb. Postačí dvě porce týdně (jedna porce by měla být 120 g rybího masa – množství je uvedeno v syrovém stavu), aby došlo ke snížení hladiny nezdravých lipidových látek. Které ryby zvolit? Nejlepší jsou mořské bohaté na omega-3, především sardinka, makrela, halibut nebo losos.

Mohlo by vás zajímat:  Výběr správného náčiní a vybavení usnadní úklid spadaného listí

Jablka

Jablko ke svačině je skvělým způsobem, jak bojovat proti „špatnému” cholesterolu. Taktéž se vyplatí kupovat ovoce a zeleninu, která je v České republice v sezóně. Zaměřte se na konzumaci nezpracovaných potravin. Co to znamená? Jezte celozrnné varianty potravin (těstoviny, chléb apod.).

Zdroj obrázku: Pixabay

Česnek

Alicin obsažený v česneku účinně snižuje hladinu cholesterolu. K tomu postačí jeden stroužek denně – pokud možno syrový. Můžete si ho například dopřát na krajíci chleba, který jste namazali rostlinným máslem (v přiměřeném množství).

Mohlo by vás zajímat:  Gel z aloe vera působí blahodárně nejen na zdraví pokožky, skvělé účinky přináší také zevnitř

Kterým potravinám se vyhnout?

Pokud si myslíte, že byste mohli i vy mít v budoucnu problémy s cholesterolem, můžete na své stravě zapracovat už teď. Vyhnout byste se měli těmto potravinám:

  • máslo, 
  • sádlo, 
  • tučné maso, 
  • uzeniny,
  • tučné sýry. 

Obecně se jedná o živočišné tuky. Strava bohatá na tyto produkty může zvýšit riziko aterosklerózy, srdečních chorob a oběhového systému. Naopak se zkuste ve svém jídelníčku zaměřit na větší příjem ovoce a zeleniny. Vysoká hladina cholesterolu patří mezi nejčastější příčiny vzniku kardiovaskulárních onemocnění, která ohrožují váš život. Začněte už dnes!

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol
Přidat na Seznam.cz