Garlic Cloves Garlic Bulb White Wooden Table

Česnek upevní zdraví nejen před zimou. Nejvíc prospěje ale jen v některé formě

Všem je nám jistě známo, jaké zdraví prospěšné vlastnosti má česnek. Všude se doporučuje konzumovat česnek zejména pro jeho antibakteriální a antibiotické vlastnosti, ale to není vše. Má jich mnohem více. Pokud ovšem chcete, aby si tělo zdraví prospěšné látky z česneku opravdu vzalo, musíte vědět, jakým způsobem byste měli česnek konzumovat. Pojďme si tedy ukázat způsoby, díky kterým si tělo z česneku vezme maximum prospěšných látek.

Zdraví prospěšné látky v česneku

Co se vám vybaví, když se řekne česnek? Většina lidí si představí již jednou zmiňované antibiotické vlastnosti. Ano, česnek je jednou z těch látek, kterým se říká přírodní antibiotikum. Ale to není všechno! V jediné hlavičce česneku toho najdete mnohem více. Věděli jste třeba, že česnek také obsahuje mnoho vitaminů B a C? Kromě toho byste v něm našli také minerální soli, trochu přírodního cukru a látky, díky kterým je o česneku známo, že má baktericidní vlastnosti a dokáže také bojovat proti některým virům v těle. Vedle těchto skvělých účinků se ale pyšní ještě další řadou jiných prospěšných vlastností.

Mohlo by vás zajímat:  „Zabalili jste ji do igelitu jen proto, abych vám za ni musela zaplatit víc?“ Naštvalo mě v obchodě při nákupu zeleniny
Zdroj obrázku: Freepik

Jak nejlépe konzumovat česnek

U česneku platí stejné pravidlo jako u konzumace většiny druhů ovoce a zeleniny. A tedy to, že nejvíce těchto vlastností si tělo z česneku vezme tehdy, když bude česnek zkonzumován v čerstvém stavu. Mnohem lepší než konzumace celých stroužků je drcený česnek. Pokud vás tedy trápí nachlazení nebo chcete jen preventivně posílit tělo před obdobím nemocí, nachystejte si třeba česnekovou pomazánku nebo topinky potřené česnekem. Přidat jej můžete také do celé řady dalších studených pokrmů a ochutit jím můžete také oblíbené guacamole. Velmi úspěšné je také česnekové máslo, kde stačí smíchat drcený česnek s máslem. Kromě toho se také hojně používá česnekový olej, ve kterém se míchá opět drcený česnek spolu s olivovým olejem.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-raw-garlic
Přidat na Seznam.cz