Čerstvé jablečné pyré
Opadané ovoce nebo zralá jablka omyjte, jádřince vypíchněte. Jablka nakrájejte na čtvrtky. Špatná místa dost široce vykrojte. Slupky a jadřince pokud možno dále zpracujte, protože v nich je ještě mnoho šťávy a vitamínů.
Tip pro labužníky
Syrové jablečné pyré
V mixéru nebo drtiči připravte z jablek jemné pyré. Smíchejte je s trochou citronové šťávy, aby zůstalo světlé.
Vařené jablečné pyré
Jablka nechte v troše vody přejít varem, potom je duste do měkka velmi mírným varem. Propasírujte.
Jemné jablečné pyré
Jablka oloupejte a jádřinec vykrojte. Rozvařte je s trochou vody. Do syrových jablek přidejte trochu citronové nebo pomerančové šťávy a rozmixujte je v jemné pyré.
Přislazování
Pyré oslaďte bílým nebo přírodním cukrem. Hodí se také med nebo řepný, případně javorový sirup nebo umělé sladidlo.
Zajímavé koření do jablečeného pyré
Skořicí a vanilkou nic nepokazíte. Méně aromatická jablka chuťově zvýrazní bílé víno, mošt, kousek kůry chemicky neošetřeného citronu nebo hřebíček. Přidejte kousek aromaticky výrazného ovoce, jakým jsou například reveň, ananas nebo meruňky.
Pasírování jablečného pyré
Podušená jablka v sítu naběračkou nebo dřevěným pěchovadlem protlačte do spodní nádoby. Jablka pasírujte po menších dávkách, využijte ruční pasírovací přístroje. Nejefektivnější je využít mixér se speciálními nástavci, např. ponorný mixér.
Zdroj: fotobanka SXC.hu