Černý česnek je netradiční lahůdka, která tělu v mnoha ohledech prospěje. Stačí počkat dva měsíce
Černý česnek je v posledních letech velmi oblíbený, protože má jedinečnou chuť, strukturu a mnoho léčivých vlastností. Po jeho konzumaci navíc není cítit nepříjemný zápach z úst, což je pro mnoho lidí pozitivním faktorem. Podívejme se, proč byste měli dát tomuto netradičnímu česneku šanci a jak si ho můžete vyrobit doma.
Co je černý česnek a jaké má vlastnosti?
Černý česnek získáte fermentováním čerstvého bílého česneku. Zelenina musí zrát po dobu asi 60 dnů ve speciální komoře, ve které je vysoká teplota a vlhkost. Tento proces zajistí zajímavou barvu, texturu i chuť česneku. Překvapivě bude sladký, měkký a lehce lepivý. Vůní a chutí mnoha lidem připomíná uzené švestky. Najdete v něm ale také tóny sušených meruněk, sójové omáčky nebo balzamikového octa.
Černý česnek má také jiné vlastnosti na zdraví než syrová zelenina. Hlavní složkou je S-allylcystein, který má velmi silné antioxidační účinky a dokáže neutralizovat volné radikály. Díky tomu má protirakovinné vlastnosti. Navíc je bohatým zdrojem hořčíku, vápníku a zinku. Působí pozitivně na imunitní, trávicí a oběhový systém. Přináší ale mnohem víc zdravotních pozitiv.
Výroba domácího černého česneku
Česnek v této podobě si můžete zakoupit v obchodě, ale můžete si ho také vyrobit doma. Mějte na paměti, že jde o dlouhý proces. Česnek musíte skladovat o teplotě 60 stupňů po dobu šesti týdnů, což pro mnoho lidí bude složitý úkol. Fermentace ale vždy trvá dlouho. Černá barva i typické vlastnosti, struktura a chuť se objeví až po mnoha dnech fermentace.
Jak můžete tento jedinečný produkt použít? Černý česnek se úžasně hodí do mnoha jídel. Ideální bude jako doplněk polévek a omáček, ale také salátů, masa nebo těstovin. Díky lehce sladké chuti podtrhne chuť pečeného a dušeného masa. Život je o experimentování a tohle je skvělou příležitostí, jakou byste měli zaručeně využít.
Zdroj: https://greatist.com/eat/black-garlic-benefits