Conceptual Composition Fermented Black Garlic Cloves Bulbs Cloves Black Garlic Beige Table Healthy Nutrition Vegetarian Food Fermented Food Selfcare

Černý česnek je netradiční lahůdka, která tělu v mnoha ohledech prospěje. Stačí počkat dva měsíce

Černý česnek je v posledních letech velmi oblíbený, protože má jedinečnou chuť, strukturu a mnoho léčivých vlastností. Po jeho konzumaci navíc není cítit nepříjemný zápach z úst, což je pro mnoho lidí pozitivním faktorem. Podívejme se, proč byste měli dát tomuto netradičnímu česneku šanci a jak si ho můžete vyrobit doma.

Co je černý česnek a jaké má vlastnosti?

Černý česnek získáte fermentováním čerstvého bílého česneku. Zelenina musí zrát po dobu asi 60 dnů ve speciální komoře, ve které je vysoká teplota a vlhkost. Tento proces zajistí zajímavou barvu, texturu i chuť česneku. Překvapivě bude sladký, měkký a lehce lepivý. Vůní a chutí mnoha lidem připomíná uzené švestky. Najdete v něm ale také tóny sušených meruněk, sójové omáčky nebo balzamikového octa.

Mohlo by vás zajímat:  Krása některých rostlin není vždy dílem přírody. Jejich tvar je dosažen netradičními postupy. Zní možná zvláštně, ale fungují

Černý česnek má také jiné vlastnosti na zdraví než syrová zelenina. Hlavní složkou je S-‍allylcystein, který má velmi silné antioxidační účinky a dokáže neutralizovat volné radikály. Díky tomu má protirakovinné vlastnosti. Navíc je bohatým zdrojem hořčíku, vápníku a zinku. Působí pozitivně na imunitní, trávicí a oběhový systém. Přináší ale mnohem víc zdravotních pozitiv.

Zdroj obrázku: Freepik

Výroba domácího černého česneku

Česnek v této podobě si můžete zakoupit v obchodě, ale můžete si ho také vyrobit doma. Mějte na paměti, že jde o dlouhý proces. Česnek musíte skladovat o teplotě 60 stupňů po dobu šesti týdnů, což pro mnoho lidí bude složitý úkol. Fermentace ale vždy trvá dlouho. Černá barva i typické vlastnosti, struktura a chuť se objeví až po mnoha dnech fermentace.

Mohlo by vás zajímat:  Několik nezbytných kroků, které připraví zahradu na zimu

Jak můžete tento jedinečný produkt použít? Černý česnek se úžasně hodí do mnoha jídel. Ideální bude jako doplněk polévek a omáček, ale také salátů, masa nebo těstovin. Díky lehce sladké chuti podtrhne chuť pečeného a dušeného masa. Život je o experimentování a tohle je skvělou příležitostí, jakou byste měli zaručeně využít.

Zdroj: https://greatist.com/eat/black-garlic-benefits
Přidat na Seznam.cz