Fresh Elderberry Flowers Ingredient Healthy Food Concept Modern Hard Light Dark Shadow Blue Vintage Boards Background Copy Space

Černý bez udrží organismus v rovnováze. Ve formě sladkého sirupu si ho zamilují i děti

Černý bez je rostlina, která má mnoho zdraví prospěšných vlastností a je oceňována v přírodní medicíně. Plody mají analgetický účinek, zatímco květy pročišťují organismus. Kromě toho bez zlepšuje práci ledvin a jater a bojuje proti zánětům v těle. Tato rostlina se přitom vyskytuje po celé republice, zejména na okrajích lesů a v parcích.

Jak bez vypadá?

Bez dosahuje výšky kolem sedmi metrů, květenství má krémovou barvu a velmi intenzivně voní. Koncem léta už na něm začínají dozrávat tmavě fialové bezinky. Ty se používají k výrobě sirupů, tinktur a šťáv. Bezinky by se neměly konzumovat syrové, protože mohou způsobit nevolnost nebo zvracení a celkovou slabost.

Mohlo by vás zajímat:  Krtky se zahrady lze vyhnat hlukem, přírodním repelentem i zábranami

Bez působí močopudně a čistí tělo od toxinů. Je to díky minerálním solím, které udržují acidobazickou rovnováhu v těle. Je bohatý na hořčík a draslík, květy obsahují také cholin, který snižuje krevní tlak a zabraňuje nadměrnému hromadění tuku v těle. Obsažené vitamíny skupiny B přispívají k tvorbě červených krvinek a zlepšují vzhled pokožky. Vitamín C má zase antivirové vlastnosti. Květy bezu se používají k přípravě nálevů a sirupů na podporu organismu při nachlazení a horečce.

Zdroj obrázku: Freepik

Připravte si sirup

Plody černého bezu obsahují pektin, který snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Je možné z nich připravit sirupy, čaje nebo tinktury. Konzumace černého bezu se doporučuje lidem trpícím častými infekcemi, protože umožňuje tělu rychleji bojovat s bakteriemi a viry. Měli by ho také užívat lidé trpící revmatismem.

Mohlo by vás zajímat:  Proutěný zahradní nábytek voní létem a bezstarostností, udržujte ho stále krásný

Vlastní sirup si můžete připravit z 10 květových růžic, půl litru vody, 6 lžiček cukru a citronu. Květy opláchněte v misce s vodou, poté odřízněte větvičky s květy a vložte je do hlubší nádoby. Do hrnce dejte vařit vodu s cukrem a citronovou šťávou. Připraveným roztokem květy zalijte, důkladně promíchejte a nechte vychladnout. Poté vše vložte na dva dny do lednice. Pak stačí sirup přecedit a ještě jednou povařit.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/elderberry-syrup
Přidat na Seznam.cz