Brambory konzumujeme na tisíce způsobů, odborníci ale vyzdvihují ten nejlepší
Pokud jde o brambory, jedná se celosvětově o jednu z nejrozšířenějších plodin, které slouží k přípravě jak jídel, jejichž jsou hlavní složkou, tak také příloh. Pokud jde o způsoby jejich přípravy, jejich počet je téměř nepřeberný, ale pro drtivou většinu z nich je typické to, že se při nich brambory konzumují teplé. Vzhledem k látkám, které obsahují (zejména škrobu), však odborníci doporučují, abyste je pravidelně jedli i studené.
Co stojí za doporučením jíst brambory studené
Konzumace brambor je obecně doporučena, protože obsahují řadu zdraví prospěšných látek, například draslík, vápník, mangan, hořčík, železo, vitamin C, řadu zástupců skupiny vitaminů B a také antioxidanty.
Kromě výše uvedených látek obsahují brambory také takzvaný stabilní škrob. Škrob v průběhu přípravy brambor mění strukturu a abyste docílili toho, že bude ve vašem těle skutečně moci naplno působit, musí být co nejstabilnější. Právě z tohoto důvodu je potřeba brambory konzumovat i studené, protože jen ty obsahují opravdu stabilní škrob. A k čemu slouží? Je nepostradatelný pro optimální funkci střevních bakterií, díky nimž budete mít pod kontrolou pocit hladu a množství spotřebovaného jídla, optimální hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě také zdravou pokožku.
Obdobný škrob se nenachází pouze v bramborách, ale obsahují jej například těstoviny, rýže, fazole, čočka nebo i zelené banány.
Správný způsob zchlazení brambor
Jedno doporučení na začátek je, že pokud chcete zvýšit prospěch vařených brambor, přidejte k nim malé množství kvalitního olivového oleje, který usnadňuje trávení a podporuje správný metabolismus.
Pokud jde o optimální způsob zchlazení brambor, horkou vodu slijte a brambory nechejte na chladnějším místě jeden den přirozeně vychladnout. Vzhledem k tomu, že v takto zchlazených bramborách je již škrob ve stabilní formě, lze je konzumovat nejen studené, například v salátu, ale lze je bez obav i ohřát.
Zdroj: https://welldoing.org/article/health-benefits-eating-cold-potatoes-summer