Brambory1

Brambory konzumujeme na tisíce způsobů, odborníci ale vyzdvihují ten nejlepší

Pokud jde o brambory, jedná se celosvětově o jednu z nejrozšířenějších plodin, které slouží k přípravě jak jídel, jejichž jsou hlavní složkou, tak také příloh. Pokud jde o způsoby jejich přípravy, jejich počet je téměř nepřeberný, ale pro drtivou většinu z nich je typické to, že se při nich brambory konzumují teplé. Vzhledem k látkám, které obsahují (zejména škrobu), však odborníci doporučují, abyste je pravidelně jedli i studené.

Co stojí za doporučením jíst brambory studené

Konzumace brambor je obecně doporučena, protože obsahují řadu zdraví prospěšných látek, například draslík, vápník, mangan, hořčík, železo, vitamin C, řadu zástupců skupiny vitaminů B a také antioxidanty.

Mohlo by vás zajímat:  Brukvovitá zelenina udrží játra i imunitu v kondici. Někteří by se jí ale měli obloukem vyhnout
Zdroj obrázku: Freepik

Kromě výše uvedených látek obsahují brambory také takzvaný stabilní škrob. Škrob v průběhu přípravy brambor mění strukturu a abyste docílili toho, že bude ve vašem těle skutečně moci naplno působit, musí být co nejstabilnější. Právě z tohoto důvodu je potřeba brambory konzumovat i studené, protože jen ty obsahují opravdu stabilní škrob. A k čemu slouží? Je nepostradatelný pro optimální funkci střevních bakterií, díky nimž budete mít pod kontrolou pocit hladu a množství spotřebovaného jídla, optimální hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě také zdravou pokožku.

Mohlo by vás zajímat:  Bramborám se mnozí vyhýbají, aby neztloustli. Jejich skutečný vliv na tělo ale překvapí

Obdobný škrob se nenachází pouze v bramborách, ale obsahují jej například těstoviny, rýže, fazole, čočka nebo i zelené banány.

Zdroj obrázku: Freepik

Správný způsob zchlazení brambor

Jedno doporučení na začátek je, že pokud chcete zvýšit prospěch vařených brambor, přidejte k nim malé množství kvalitního olivového oleje, který usnadňuje trávení a podporuje správný metabolismus.

Pokud jde o optimální způsob zchlazení brambor, horkou vodu slijte a brambory nechejte na chladnějším místě jeden den přirozeně vychladnout. Vzhledem k tomu, že v takto zchlazených bramborách je již škrob ve stabilní formě, lze je konzumovat nejen studené, například v salátu, ale lze je bez obav i ohřát.

Zdroj: https://welldoing.org/article/health-benefits-eating-cold-potatoes-summer
Přidat na Seznam.cz