Close Up Woman Harvesting Carrots

Bohatá úroda mrkve zajistí nálož vitaminů na celou zimu. Stačí ji správně uskladnit

Hojná úroda mrkve se sice může hodit, je ale potřeba vědět, jak ji skladovat, abychom si její chuť mohli užívat stále a po několik měsíců. Hodit se může především v zimě, a to nejen do koláčů a salátů, ale také jako součást různých omáček. Existuje několik způsobů, jak mrkev skladovat, abyste ji mohli za několik měsíců vytáhnout a pochutnat si na ní.

Mrkev je zelenina plná vitaminů

Mrkev je zelenina, která se podává už malým dětem jako jeden z prvních druhů zeleniny. Je plná vitaminu A, C, K nebo E a také obsahuje draslík, sodík nebo vápník. Pokud ji zařadíte do svého jídelníčku, můžete se spolehnout na to, že budete lépe vidět, předejte také stárnutí pleti nebo snížíte hladinu cholesterolu. Mrkev zabrání srdečním chorobám a ateroskleróze.

Mohlo by vás zajímat:  Okurkám v záhoně prospějí bylinky, jiné druhy zeleniny i okrasné rostliny

Mrkev najdete v každém obchodě, lidé, kteří mají zahrádku, si ji mohou jednoduše vypěstovat doma. Není to nic složitého a zásoby můžete mít celou zimu. Důležité je mrkev správně skladovat. Pokud ji chcete mít dlouho čerstvou, dejte ji do místnosti, kde máte 1–4 stupně. Můžete ji dát do ledničky, která má zásuvky na zeleninu. Uložit ji můžete také do sklepa nebo garáže. Musí to být místo, kde není vysoká vlhkost, protože zelenina může hnít.

Mohlo by vás zajímat:  Střídejte zeleninu, kterou pěstujete
Zdroj obrázku: Freepik

Jak skladovat mrkev, pokud nemáte možnost ji dát do lednice ani do sklepa?

Jestli nemáte jinou možnost, mrkev můžete oloupat, nakrájet a poté blanšírovat. Uchová si své vlastnosti, po vychladnutí ji můžete rozdělit na jednotlivé porce, zabalit do sáčku a zamrazit. Je to velmi jednoduchá metoda, díky které si můžete mrkev vychutnat po dlouhé měsíce. Hodit se bude do polévky nebo na dušení.

Mrkev můžete nechat také v zemi, ale tu je potřeba ošetřit. Skladujte ji v příkopech, které vykopejte v zemi a dejte ji do nádob. Mrkev do země naskládejte tak, aby byla metr hluboko. Dno můžete pokrýt slámou a zasypat několika centimetry zeminy. Zelenina bude chlazená, ale zároveň zabráníte jejímu zmrznutí. Při větším mrazu můžete přidat vrstvu hlíny a slámy.

Zdroj: http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotstorage.html
Přidat na Seznam.cz