Bobkový list a hřebíček vytvoří neporazitelnou kombinaci, která zažene infekce i bolesti
Zima už je pomalu na ústupu, a tak se zdá, že žádné drobné infekce už nehrozí. Opak je ale pravdou. Počasí, které se často mění a rozhodně nás zatím nehýčká, otevírá cestu útoku virům a bakteriím. Naštěstí nám příroda dala účinnou zbraň proti nemocem. Nálev z bobkových listů a hřebíčku nejen posílí organismus, ale také usnadní rekonvalescenci v případě onemocnění.
Nejen koření do kuchyně
Bobkový list dokonale podtrhne chuť polévek a omáček, zatímco hřebíček se používá především při pečení. Jejich působení lze kombinovat a vytvořit tak ozdravný nálev, který krotí infekce a posiluje organismus. Pití nálevu je důležité zejména v období zvýšených bakteriálních a virových infekcí. Užívat se dá i zevně, přinese úlevu při léčbě kožních zánětů včetně akné a při bolestech svalů a kloubů.
Nálev z bobkového listu a hřebíčku vděčí za svou sílu látkám, které obsahuje. V prvním koření jsou to cineol, geraniol a terpeny. Ty mají protizánětlivý a uklidňující účinek. Navíc pomáhají tělu zbavit se toxinů, které zatěžují játra a ledviny. Bobkový list chrání trávicí systém a podporuje chuť k jídlu. Také reguluje trávení.
Jak nálev připravit?
V hřebíčku najdeme eugenol, což je přírodní antibiotikum. Nejenže zabíjí bakterie, ale dokáže také neutralizovat viry. Tlumí bolest a zklidňuje záněty. Často se doporučuje jeho žvýkání při bolestech zubů nebo bolestech v krku. Příprava nálevu z bobkových listů a hřebíčku není složitá, zvládne ji naprosto každý. Potřebovat budete:
- 300 ml vody,
- 2 sušené bobkové listy,
- 3 hřebíčky.
Jak nálev připravíte? Do hrnce vložte bobkové listy, zalijte je vodou a chvíli povařte. Když voda začne bublat, počkejte asi pět minut, poté odstavte a přidejte hřebíček. Zakryjte pokličkou a nechte čtvrt hodiny odstát. Hotový nálev užívejte dvakrát denně. V případě bolesti svalů a kloubů lze směs aplikovat přímo na bolavá nebo podrážděná místa.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=owcwHKk3QjA