Sweet Potatoes

Batáty jsou plné vitamínů a antioxidantů. Zařadit do jídelníčku by je měli nejen lidé na dietě

Co by byla česká kuchyně bez brambor? Nic, protože brambory jsou základem mnoha tradičních pokrmů a nechybí ve valné části klasických receptů, přičemž se vyskytují v teplých i ve studených jídlech. Existují ještě brambory, o kterých mnoho strávníků velké povědomí nemá. Jedná se o batáty, které jsou mnohem zdravější alternativou k bramborám, výtečně chutnají, současně mají blahodárný vliv na zdraví. Posilují totiž kardiovaskulární systém včetně srdce, podporují obranyschopnost těla a léčí zrak. Proč batáty ochutnat a zařadit je natrvalo do každodenního jídelníčku?

Batáty neboli sladké brambory

Vyskytují se na pultech obchodů v oddělení zeleniny hned vedle běžných brambor. Mají podlouhlý tvar, povětšinou hnědooranžový povrch a jsou o poznání větší, pocházejí ze zemí Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstují v tropech. Vypadají exoticky už jen svou barvou, navíc nemusí být jen oranžové, ale také fialové nebo hnědé. Používají se do slaných i sladkých receptů, nechybí batátové hranolky nebo pyré, které připomíná spíše dýňovou kaši, ale přidávají se též do polévek, do různých zeleninových jídel a gulášů a také do koláčů nebo palačinek.

Mohlo by vás zajímat:  Žloutnutí okurek lze zastavit cibulovou zálivkou
Zdroj obrázku: Freepik

Skryté bohatství batátů

Zasytí, doplní energii, k tomu pomohou s mnoha neduhy. Sladké brambory obsahují mnoho blahodárných látek, kromě betakarotenu například vápník nebo vitamín E, kterému se říká vitamín mládí. Batáty tvoří z valné části sacharidy a vláknina. Jsou zdrojem vitamínů C, skupiny B a zmiňovaného vitamínu E, dále mnoha minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík nebo mangan. Batáty si zamilují děti i dospělí včetně seniorů, protože jsou chutné a lehce stravitelné. Mohou se jíst při dietě, protože jsou nízkokalorické a mají glykemický index do 60.

Mohlo by vás zajímat:  3 tipy na zpracování dýně Hokkaidó

Pro krásu i pro zdraví

Proč jíst batáty pravidelně? Obsažené karotenoidy, především betakaroten, mají vliv na metabolizování vitamínu A v těle, podporují zrak a obranyschopnost těla, nadto zlepšují stav pokožky. Mladistvý vzhled a obnovu kožních buněk zajišťuje také vitamín E. Porci batátů pro krásu? I pro zdraví, protože antioxidanty v těchto hlízách snižují krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu a cukru, pomáhají proti rakovině střev, žaludku a ledvin. Pravidelná konzumace těchto sladkých brambor posiluje srdce a zlepšuje stav trávení. Ale pozor, nejsou pro každého, batáty obsahují šťavelany, proto je nesmí pacienti s ledvinovými a žlučníkovými kameny.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-sweet-potatoes
Přidat na Seznam.cz