Banány mohou vydržet čerstvé mnohem déle. Stačí využít osvědčené triky

Banány jsou ovoce, které milují snad všichni. Jsou velmi chutnou svačinkou, která se vejde do každého batonu, hodí se například do dezertů, jsou vynikající polité čokoládou nebo zapečené. Banány jsou ale ovoce, které se umí velmi rychle kazit, a proto je potřeba vědět, jak je skladovat, abyste si jejich chuť mohli vychutnávat o něco déle.

Jak uchovat banány čerstvé?

Existuje hned několik rad, jak udržet banány čerstvé. Neskladujte je na místech, kde mohou rychle hnít a přijdou tak o nutriční hodnotu. Naučte se zásady, díky kterým si ovoce vychutnáte mnohem déle, než jste byli zvyklí. Banány byste nikdy neměli skladovat v igelitových sáčcích. V nich se hromadí vlhkost a mohou začít plesnivět.

Zdroj obrázku: Freepik

Pokud jste si koupili nezralé banány, musí zůstat v pokojové teplotě. Nedávejte je na vlhká místa, ale pokud nechcete čekat dlouho a chcete urychlit jejich zrání, můžete k nim přidat jiné ovoce a dejte je do papírového pytlíku. Žlutozelené banány byste neměli vystavovat slunci, a pokud máte doma teplo, můžete se na zralé banány těšit již velmi brzy.

Čerstvost prodloužíte i zamrazením

Banány si většinou nekupujeme do zásoby, protože jsou potravinou, kterou seženeme po celý rok. Můžete je doma skladovat zvlášť, čímž prodloužíte jejich čerstvost. Pokud banány krájíte například do ovocných salátů, můžete je pokapat citronovou šťávou, díky které budou čerstvé. Někteří je dávají do ledničky, pro banány to ale není vhodné místo, Nelíbí se jim teplota pod 12 stupňů, vlivem studené teploty mohou ztratit vůni i chuť.

Banány si ale můžete pověsit špičkou dolů. Pokud je máte dlouho, a jsou dokonce přezrálé, můžete je smíchat s již zmíněnou citronovou šťávou a poté zamrazit. Takto upravený banán se hodí například na zmrzlinové dezerty. Banány na český trh urazí velmi dlouhou cestu, a je proto možné, že budou rychleji zralé nebo si je koupíte už přezrálé. Slupky z banánů nemusíte vyhazovat, ale budou se hodit jako hnojivo pro rostliny.

Zdroj: https://www.today.com/food/best-tips-keep-bananas-turning-brown-ripening-t150266
Přidat na Seznam.cz