Banánovou slupku většina vyhazuje pryč. Málokdo totiž ví, že ji lze také sníst
Lidé milují banány. Je to chutná svačinka, se kterou si můžeme vytvořit i lahodné dezerty. Většina lidí ale vyhazuje jejich slupky, protože pro ni nemají využití. Přitom je hned několik možností, jak ji zužitkovat. Hodí se jako hnojivo pro pokojové rostliny, ale využití najde také při přípravě domácí kosmetiky. Obsahuje navíc cenné živiny, které mohou prospět našemu tělu.
Proč vůbec banány musíme loupat?
Slupka od banánů je jejich ochrana. Před konzumací ji musíme z banánů oloupat, proto si lidé myslí, že už ji nemohou využít. Můžete ji ale použít jako hnojivo a dát ji například na kompost. Je to biologický odpad, který pak můžete využít ještě mnohonásobně. Banány se hodí do dezertů, ale klidně si ze slupek můžete udělat i čaj, který vám pomůže k lepšímu spánku.
Jaké mají slupky vlastnosti? Jsou zdravé, jedlé a obsahují vitaminy i minerály. Teprve nedávno ale vědci začali zjišťovat, jaký mají vliv na naše zdraví a tělo. Slupky obsahují především dostatek draslíku. Ten pomáhá tělu v tom, že udržuje rovnováhu vody v těle v normálu. Vláknina zase poskytne delší dobu sytosti, navíc se hodí také do diet. Slupky si připravíte na několik způsobů.
Jak si připravit banánové slupky, aby se daly jíst?
Banánové slupky si můžete snadno připravit. Můžete je jíst i syrové, jen nezapomeňte banán důkladně omýt pod tekoucí vodou, protože může obsahovat nejen bakterie, ale také pesticidy, které jsou pro zdraví nebezpečné. Připravit si je můžete také smažené. Čím zralejší navíc banán bude, tím sladší bude jeho slupka.
Slupku můžete přidat také do oblíbených pokrmů. Nejvíce se asi používají do smoothie nápojů, stačí smíchat několik druhů ovoce a přidat nakrájené slupky. Můžete je ale dát také do boloňské omáčky nebo vložit do sendvičů. Slupky i banány samotné se pak hodí i na pečení domácího chleba, který bude díky banánům vláčný.
Zdroj: https://www.purewow.com/wellness/banana-peel-uses