Avocado 933060 1280

Avokáda se nemusíme bát. Obsažené tuky jsou nesmírně zdravé a nabízí i další benefity

Avokádo patří mezi potraviny, které jsou sice plné tuků, ale pro naše tělo jsou zdravé a velmi prospěšné. V tomto případě by se nikdo neměl řídit tím, kolik má avokádo kalorií, protože to není důležité. Doporučuje se hlavně při nízkosacharidové dietě a najdete ho v mnoha restauracích jako součást snídaňového menu.

Pokud jste ho ještě neochutnali, neváhejte

Avokádo je plné vitaminů A, C a E, které působí jak antioxidanty. Ty zpomalují proces stárnutí a kromě nich avokádo obsahuje vitaminy skupiny B a ty jsou zase důležité pro náš nervový systém. Tuk, kterého se tak bojíme, je v tomto případě cenný. Obsahuje totiž omega-3 a omega-‍6, takže snižuje cholesterol a díky draslíku reguluje krevní tlak a pozitivně působí na srdce.

Mohlo by vás zajímat:  Na podzim potřebují maliny správně prořezat. V létě se tak znovu můžeme těšit na sladké plody
Zdroj obrázku: Pixabay

Posiluje oči, takže rozhodně stojí za to avokádo vyzkoušet, ať už v jakékoli formě. Avokádo patří mezi ovoce, které na první pohled nezaujme a lahodná není ani jeho chuť. Záleží na tom, jak zralé ovoce si vyberete. Některé kousky musí doma ještě chvíli zrát, jiné můžete hned sníst. V kombinaci s jiným ovocem neztratí žádné zdravé vlastnosti, můžete ho tedy přidat do salátu.

Připravte si lahodný dip z avokáda

Jak jsme uvedli, avokádo patří mezi ovoce s mnoha cennými složkami, které jsou důležité pro naše tělo. Můžete si ho připravit ráno ke snídani společně s míchanými vejci nebo si ho dát k dopolední svačině. Jeho vaření trvá asi pět minut. Můžete si z něj připravit také pastu. Uvařte dvě vejce, oloupejte, přidejte oloupané avokádo bez pecky, polovinu cibule a lžíci majonézy.

Mohlo by vás zajímat:  Zelenina a ovoce plné pesticidů zdraví příliš neprospějí. Díky jednoduché metodě budou všechny plody čisté
Zdroj obrázku: Pixabay

Suroviny důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Tato pomazánka se skvěle hodí k čerstvému chlebu. Mnozí ekologové ale varují před pěstováním tohoto ovoce, protože za sebou zanechává výraznou uhlíkovou stopu. Používání vody, energie a hnojiv – to všechno má vliv na přírodu a zemi, kterou bychom měli chránit.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado
Přidat na Seznam.cz