Eggs Wooden Table Background

Alergie na vejce provází nepříjemné příznaky. Vyhnout se jim však není snadné

V dětství se mnohým z nás po snězení vajíčka vytvořily na kůži puchýře. Může za to alergie, která je častým dětským neduhem, ale v dospělosti většinou vymizí. Alergie se rozvine, když se imunitní systém těla stane citlivějším a přehnaně reaguje na složky vaječného bílku nebo žloutku. Jaké příznaky kromě vyrážky se mohou po konzumací vajíčka objevit?

Co způsobuje alergii?

Hlavním viníkem alergie je ovalbumin, bílkovinná složka slepičího vejce. Dalšími výraznými alergeny jsou ovomukoid, ovotransferin a lysozym. Ve žloutku zase najdeme alfa-livetin, globulin a lipoprotein. Příznaky alergie se obvykle objevují několik minut až několik hodin po konzumaci a liší se člověk od člověka. Vzácně může alergie způsobit anafylaxi, život ohrožující reakci.

Mohlo by vás zajímat:  Len není jen surovinou na výrobu oblečení, drobná semínka lze i netradičním způsobem konzumovat

Příznaky alergie na vejce zahrnují vyrážku, kopřivku, špatné trávení, žaludeční křeče, nevolnosti, zvracení, průjem, záněty dutiny ústní, kašel, sípání, tlak na hrudi, potíže s dýcháním, dušnost, ucpaný nos, rýmu, kýchání, červené nebo vodnaté oči a závrať. Pokud se obáváte, že vy nebo vaše dítě může být na vejce alergické, poraďte se s lékařem.

Zdroj obrázku: Freepik

Vejce jsou téměř všude

Nejlepší způsob, jak se vypořádat s alergií na vejce, je samozřejmě vyhnout se jejich konzumaci. Vejce jsou bohužel součástí mnoha potravinářských výrobků, jako jsou polévky v prášku, zmrzliny, masové pokrmy a další. Proto by silní alergici měli pečlivě číst etikety a být opatrní. Ani číšník nebo kuchař si někdy nemusí být úplně jistí, zda připravované jídlo neobsahuje stopy vajec. V případě dětí je nutné informovat o alergii pečovatele, učitele a další příbuzné.

Mohlo by vás zajímat:  Drahé krémy mohou být úplně k ničemu. Zásadní je pečovat o pokožku především zevnitř

Lidé alergičtí na vejce někdy snesou pečené pokrmy nebo jiné vaječné pokrmy, které prošly dlouhodobou tepelnou úpravou. I tak nelze předvídat, kdy nebo zda je může osoba alergická na vejce bezpečně sníst. Zmírnit příznaky mohou pomoci také antihistaminika. Pozor – malé množství vaječného bílku mohou obsahovat také některé vakcíny.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115
Přidat na Seznam.cz