41452

Zalévání zahrady v létě má pravidla. Klíčová je denní doba

Zalévání zahrady je pochopitelně velmi důležité, a to hlavně v horkých letních dnech. Velmi důležitá je ovšem také doba, během které zaléváte. Musíte dát rostlinám co nejvíce času na to, aby vstřebaly vodu. To je v létě klíčové k tomu, aby všechny rostliny (včetně ovoce a zeleniny) rostly velmi rychle. Proto vždy myslete na to, v jakou denní vodu jdete zalévat své záhony.

Ranní a večerní zalévání

Všichni zkušení zahradníci radí, abyste zalévali brzy ráno nebo pozdě večer. Jednoduše musíte jít ven zalévat v době, kdy jsou nižší teploty. Díky tomu se voda nebude vypařovat z půdy tak rychle. Zároveň snížíte riziko spálení rostlin. Když se voda během dne dostane i na listy, riskujete u nich spálení listů. To může velmi negativně ovlivnit zdraví všech rostlin na zahradě bez ohledu na to, co pěstujete. Zaměřte se v létě hlavně na vstřebávání vody, protože jí potřebují hodně.

Mohlo by vás zajímat:  Vyzrajte na otravné mouchy domácími pastmi a prostředky, které je zaručeně odeženou pryč
24647
Zdroj obrázku: Freepik

Kam s vodou při zalévání?

Zahradníci také doporučují zalévat přímo ke kořenům. Snažte se, aby se voda nedostala na listy a plody. Jakmile to nedodržíte, riskujete nejen spálení listů, ale také mnoho chorob. Množství vody pochopitelně závisí na dané rostlině, ale také na venkovní teplotě. V horkých dnech musíte použít trochu více vody. Vždy počítejte s tím, že se část vypaří kvůli vysoké teplotě a slunci. Z tohoto důvodu musíte myslet také na množství vody a místo, kam vodu naléváte.

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbené ovoce zafunguje lépe než agresivní chemie. Citron rozzáří celou domácnost

Jakou vodu používat?

Nakonec je důležitý také typ vody. Nemusíte samozřejmě kupovat žádnou speciální vodu. Hodně studená tekutina ovšem nebude pro vaše záhony vůbec dobrá. Jestli máte studnu, odpusťte si ji do konví a nechte ohřát na pokojovou teplotu. To platí také o vodě z kohoutku, protože je velmi studená. Pokojová teplota je nejlepší. Proto si vodu připravte večer a ráno se můžete pustit do zalévání. To bude nejlepší pro všechny záhony bez ohledu na to, co pěstujete.

Zdroj: https://www.gardendesign.com/how-to/summer-watering.html
Přidat na Seznam.cz