2148905224

Správné zalévání je v horkém létě klíčové pro zdraví rostlin a bohatou úrodu

Horké dny jsou velmi náročná pro všechny lidi, zvířata i rostliny. A všichni potřebujeme dostatek hydratace. U rostlin na to musíte myslet vy, pokud zrovna neprší. To, kdy zaléváte své rostliny je velmi důležité pro jejich zdraví a správný růst. Proto se musíte naučit a hlavně si pamatovat, kdy je nejlepší vzít konev do ruky a pustit se do péče o své rostliny.

Čas pro zalévání je velmi důležitý

Nezáleží na tom, jestli budete zalévat rostliny uvnitř svého bytu nebo venku. V obou případech si to nechte na ráno. Až ráno vstanete (mezi 6. a 10. hodinou), zalijte všechny rostliny. Je to pro ně ideální, protože v této době ještě tolik nepálí slunce. Díky tomu budou mít čas na vstřebání vláhy, než se vypaří kvůli slunci a vysokým denním teplotám.

Mohlo by vás zajímat:  Zahrada potřebuje před škůdci chránit také během zimy

Druhou možností je zalévání večer. Mezi 17. až 20. hodinou slunce již tolik nepálí a nejsou tak vysoké teploty. Proto jde o druhou možnost, když zapomenete zalít rostliny ráno. Přes noc se voda vsákne lépe do půdy, což rostlinám hodně pomůže během růstu. Na druhou stranu nesmíte zalévat příliš pozdě, protože rostlinám nesvědčí, když mají přes noc vlhké listy.

592
Zdroj obrázku: Freepik

Jak v létě správně zalévat?

V letních měsících nezáleží jen na čase, ale také na stylu zalévání. Klíčové je, aby se voda dostala hluboko do půdy. Tím podpoříte růst a vývoj kořenového systému. Proto zalévejte pomalu a rovnoměrně. Díky tomu se voda lépe vstřebá a dostane se také do hlubších vrstev. To nakonec poznáte i na samotných rostlinách, protože budou mnohem zdravější a větší.

Mohlo by vás zajímat:  Ovoce a zeleninu z obchodu nemůžeme konzumovat, dokud neprovedeme důležitý krok

Každou rostlinu také zalévejte blízko kořenů. Vždy dejte hadici nebo konev co nejblíž k zemi. Nenamočíte díky tomu listy, takže nebudete riskovat houbová onemocnění a navíc dostanete vodu přesně na místo, kde ji rostlina potřebuje nejvíce. Na záhonech také používejte mulč (slámu, kůru, kompost), protože tento materiál dokáže udržet vláhu v půdě mnohem déle a zabrání také růstu plevele.

Zdroj: https://swanhose.com/blogs/general-watering/how-to-water-plants-in-hot-weather-protect-them-from-a-heat-wave
Přidat na Seznam.cz