Jezek Zahrada

Ježek na zahradě – co jste nevěděli

Asi každý zahrádkář se již setkal s ježkem. Co se ale skrývá pod ostny a roztomilou tvářičkou? Ježek tmavý (erinaceus europaeus) je jedním z 15 druhů ježků z celého světa. Ježci mají velmi slabý zrak. Při lovu se spoléhají zejména na svůj pozoruhodný sluch a čich.

Roztomilý predátor

Obliba je nejen proto, jak rozkošně na nás působí, ale také proto, že nás zbavují červíků, hlemýžďů, ponrav, různých brouků, ba dokonce hadů i myší.

Ježek má silné a ostré zuby. Pravděpodobně by ho po vyceněnými těchto bílých břitev za roztomilé zvířátko považovalo jen málo lidí. Jeho bodliny jsou obranou, ale čelistmi a houževnatostí s přehledem skolí i velkou užovku.

Mohlo by vás zajímat:  Cukr na zahradě podpoří růst rostlin a potěší včely

Životní styl ježka

Klubko bodláků, do kterého se svine v nebezpečí, je jeho oblíbenou polohou během spánku. Ježek spí přes den, aktivní je v noci. V několika vrstvách bodláků a v husté srsti přenáší mnoho parazitů. Sameček se se samičkou setkají jen u příležitosti zplození potomků od května do října, jinak žijí sami.

Malí ježci hnědí jsou živorodí. Jedna samička může vrhnout každý rok 2 – 8 mláďat. Rodí se bez bodláků. Ty jim však narůstají již po několika hodinách života, po půldruhého dne jim doroste druhá a později i třetí vrstva ostnů. S matkou bývají jen 4 – 7 týdnů, poté se už o sebe umí postarat sami. Do té doby je musí dobře chránit, protože ne výjimečně se stane, že starý ježek mláďátka ukořistí.

Mohlo by vás zajímat:  Velké procento lidí trpí nedostatkem vitamínu D. Získat ho do těla lze přitom jednoduše

Rovněž se může stát, že matka nepozná a následně zkonzumuje své malých ježky, pokud je najde v hnízdě, které byste narušili vy nebo jiný zvědavec. Během sezóny má pichlavé tělíčko i 35 °C, během zimního spánku však jeho teplota klesne i pod 5 ° C. Ježek hibernuje od listopadu do dubna.

Zajímavosti o ježkovi

Ježek při pozorném čichání znatelně vrtí nosíkem a když ucítí aroma, které v něm probudí prudké nadšení či vzrušení, vylučuje z bodláků záhadnou tekutinu. Je podobná slinám a ví se o ní velmi málo.

Mohlo by vás zajímat:  Malý zázrak schovaný v kuchyni: jablečný ocet je výborný nejen k dochucení pokrmů

Proč je ježek ježkem vysvětlovat netřeba. Ale kde se nabral pro nás zvláštní anglický název „hedgehog“? Údajně vznikl proto, že lidé viděli toto zvířátko nejčastěji u živých plotů (hedges), jak se prodírá do jejich zahrady, soustředěně hledajíc potravu.

Zdroj obrázku: SXC.hu

Přidat na Seznam.cz