Jedle Kastany

Jak pěstovat jedlé kaštany? Potřebujete velkou zahradu

Učarovala vám majestátní koruna kaštanovníku jedlého (Castanea sativa) a navíc máte rádi i jeho plody? O pěstování můžete uvažovat pouze v případě, že máte dostatečně velkou zahradu. Pěstuje se hlavně ve vinařských oblastech a v teplejších mikroklimatických polohách, s průměrnou roční teplotou 7 °C. Základní podmínkou dobrého růstu je hlinitá, dostatečně hluboká půda bohatá na živiny s dostatkem vláhy. Vyžaduje slunné stanoviště, snáší nanejvýš polostín a dostatečnou vzdušnou vlhkost. Před vysazením stromků půdu hluboko zkypřete. Na stanovištích s dobrou zásobou živin není třeba přihnojování, chudší půdy obohaťte do zásoby základními živinami. Stromky se vysazují na vzdálenost 15 až 20 m, po vysazení je třeba je dobře zavlažovat.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen stromeček, během Vánoc ozdobí domov i jiné rostliny

Tvoří mohutné stromy, vysoké až 20m. Nejlépe vynikne jako solitér. Nejčastěji se pěstuje jako vysokokmen s volně rostoucí korunou. Kožovité listy jsou velké, střídavé, oválné, se zoubkovitými okraji. Je to jednodomá rostlina se složitým uspořádáním samčích, samičích a obojetných květů. Opyluje ji většinou vítr, ale i včely. Kvete až po olistění v druhé polovině června, uniká tak pozdním mrazům. Plod je nažka. Rodit začíná po 12. – 15. roku, roubované stromy kolem 10. roku, některé odrůdy i dříve. Plody dozrávají v září.

Mohlo by vás zajímat:  Dát si ji k párku může být velká chyba. Hořčice najde lepší uplatnění na zahradě. Prospěje rostlinám i zničí všechny škůdce

Roubované odrůdy rodí po 10 letech

Řez se omezuje pouze na odstraňování odumřelých, křížem rostoucích a zahušťovadel větví. Ochrana není nutná, neboť choroby a škůdci napadají stromy jen zřídka. Pro zajištění důkladnějšího opylení, potřebují některé odrůdy opylovači. Do teplých oblastí jsou navhodnější naše odrůdy ‚Bojar‘ a ‚Mistral‘.

Plody jakmile spadnou na zem, posbírejte. Nezapomeňte se chránit koženými rukavicemi, protože jedlý kaštan má na povrchu ostny, které nepříjemně píchají.

Po sklizni jedlých kaštanů

Po sklizni rozložte kaštany v teplé místnosti aby oschly a dobře je prohlédněte, zda nejsou napadeny plísní. Jsou na ni totiž velmi náchylné. Následující den je obraťte. Když úplně vyschnou, uložte je do sklenic mezi vrstvy písku nebo je můžete umístit v suché chladné místnosti ve vzdušných truhlících či jutových pytlích. Při správném uchovávání v místnosti bez mrazu vydrží až půl roku. V lednici je skladujte asi měsíc.

Mohlo by vás zajímat:  Šťovíkovou polévku by měl ochutnat každý, kdo bojuje s nachlazením nebo akné

VIDEO: Povídání o jedlém kaštanu

Zdroj obrázku: SXC.hu

Přidat na Seznam.cz