Lyme Borreliosis Disease Encephalitis Virus Infectious Dermacentor Tick Arachnid Parasite Macro Encephalitis Infected Tick Insect Green Grass Sunshine Summer

Ochranu před klíšťaty zvýší vhodné oblečení a kvalitní repelent

Většina z nás letní měsíce miluje, ale hmyz nám dost komplikuje čas, který chceme strávit v přírodě. Komáři a brouci jsou otravní, ale klíšťata jsou vážně nebezpečná. Každý se obává, že si jedno přinese domů. Klíšťata jsou aktivní od jara do podzimu, ale v létě jich potkáte nejvíce. Existuje hned několik způsobů, jak se proti nim můžete bránit.

Efektivní repelent je základ

V první řadě si nikdy nezapomeňte nanést kvalitní repelent. Koupit si můžete klasické produkty z obchodu nebo se spolehnout na přírodní varianty. Ekologické produkty jsou šetrné nejen pro přírodu, ale také vaši pokožku. A stále jsou velmi efektivní, takže se nemusíte obávat jejich účinnosti. Nejlepší jsou repelenty založené na mátě, levanduli, rozmarýnu, tea tree nebo citronelle.

Mohlo by vás zajímat:  Připravte zahradní párty, na kterou nikdo jen tak nezapomene, a nebojte se zapojit fantazii

Chraňte se pomocí svého oblečení

V horkých dnech je velmi těžké se obléknout vhodným způsobem při procházce na louce nebo do lesa. Jistě nechcete mít na sobě dlouhé kalhoty, vysoké ponožky a dlouhé rukávy. Nicméně tyto oděvy jsou proti klíšťatům ideální. Snažte se nosit alespoň pokrývku hlavy a soustřeďte se na tmavší barvy. Podle odborníků světlé a pestré barvy přitahují klíšťata. V černé, tmavě modré nebo khaki zelené je nebudete tolik přitahovat.

Large Tick Sits Person S Finger
Zdroj obrázku: Freepik

Co dělat po návratu domů?

Po každém návratu z přírody se důkladně prohlédněte. Jednu prohlídku udělejte ihned po návratu a druhou další den ráno. Klíště se může objevit i po nějaké době, ale většinou ho odhalíte ihned po příchodu domů. Nezapomínejte hlavně na podpaží, kotníky, prsty u nohou, uši a krk. To samé udělejte také u svých dětí. Když klíště odstraníte do 24 hodin od zakousnutí, minimalizujte tím infekci.

Mohlo by vás zajímat:  Jarní výhonky jsou krásnou dekorací na stůl i zpestřením jídelníčku

Poslední možností je vnitřní ochrana

Chcete mít jistotu, že vás klíště nenakazí žádnou nemocí? Nechte se očkovat. Lékaři doporučují očkování hlavně u dospělých a starších jedinců. Děti si většinou s infekcí dokáží dobře poradit. Očkování proti klíšťové encefalitidě by vám měl nabídnout každý praktický lékař i pediatr. Je pouze na vás, jestli si připlatíte a budete se chránit i tímto způsobem.

Zdroj: https://www.cdc.gov/ticks/prevention/index.html
Přidat na Seznam.cz