28065686

„Stát u plotny a vařit sklenice plné zeleniny? Proč, když existuje mrazák,“ nechápala jsem kamarádčino zavařování

Skladování potravin není žádná věda. Naši předci pochopitelně využívali zavařování, protože jinou možnost neměli. Ale my žijeme v moderní době, kdy existují mrazáky. Tak proč si zbytečně komplikovat životy?

Mít zeleninu bez chemie je snadné. Stačí mít vlastní zahrádku, ať už zahradní kolonii, nebo u rodinného domu. Jednu takovou mám i já. Pravidelně pěstuji různé druhy zeleniny a musím říct, že chuť se s tím, co koupím v obchodě, nedá srovnat. Vždy nadšeně očekávám dobu sklizně. A potom začíná to pravé hektické a trochu náročné období.

Přijde ten čas, kdy začnou plodiny růst jak o závod a já vám řeknu, sklizeň je pokaždé jako lavina. Každý den sklidíte od něčeho pár kousků a za týden už nevíte, kam s tím. Rodina už mi to odmítá a já musím vyřešit uskladnění. A samozřejmě si to chci udělat co nejjednodušší – co se nesní, to zmrazím. Nakrájet, hodit do sáčku a hotovo. V zimě pak máte zásoby jak kdybyste se chystali na válku, i v lednu máte tu čerstvou chuť léta, třeba ve strouhané mrkvi nebo v paprikovém mixu.

Mohlo by vás zajímat:  Česnek je důležité přidat do jídla ve správný čas

Teď nedávno přišla kamarádka na kafe a my se tak hezky bavíme o tom, co a jak se dělá s tou vší úrodou. Ona povídá, že si to zavařuje. Já na to koukám a nechápu. Vždyť je to práce na celý den! Vyčistit sklenice, připravit lák, zavíčkovat, zavařovat, pak ty sklenice nechat vychladnout a teprve potom se mohou skladovat. A nejenom že je to práce, ale zavařeniny taky zabírají spoustu místa ve sklepě i ve spíži.

Říkám jí, „A proč to děláš takhle složitě, když máme mrazáky?“ A ona na to, že prý je to taková rodinná tradice. Zavařeniny jako dědictví našich babiček. Přiznám se, že mi to bylo trochu cizí. Já mám raději věci rychlé a efektivní. Ale jak tak povídala o té její metodě, začala jsem si uvědomovat, že ona v tom najde něco víc než jen práci. Je v tom kousek historie, kousek něčeho, co se dělalo dlouhá léta a drží rodinu pohromadě. Ale zase na druhou stranu, já to naházím do mixéru, pak do sáčku, ten do mrazáku a ušetřený čas můžu věnovat rodině mnohem lépe.

Mohlo by vás zajímat:  Špenát je zdrojem vitamínů, posiluje imunitu. Upravit ho můžeme na mnoho způsobů

Nakonec jsem si řekla, že ač je to pro mě nepraktické, pro ni to má smysl. Každý si vybíráme, jak budeme pracovat s tím, co máme, a kdo ví, třeba jednou vyzkouším i zavařování, aby mě to taky trochu spojilo s minulostí. Ale zatím zůstávám u svých mražených zásob – praktické, rychlé a hlavně, pořád chutná jako čerstvé. Ale kdo ví, třeba se jednou nechám přemluvit.

Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek
Přidat na Seznam.cz