Plants Natural Stone Reservoir Garden With Landscape Design (1)

Připravte zahradní jezírko na zimu a zabezpečte ho před nepřízní počasí

Zahradní jezírko může být klidným útočištěm pro řadu vodních rostlin a živočichů, ale přicházející zima kladie specifické výzvy pro jeho udržení. Správné zabezpečení jezírka před mrazem, sněhem a ledem je klíčové pro ochranu jeho ekosystému a estetické hodnoty. Tento článek nabízí praktické tipy, jak na to.

Příprava jezírka na zimu

Odstranění organického materiálu

Před nástupem zimy je důležité jezírko důkladně vyčistit od padlých listů, mrtvých rostlin a dalšího organického odpadu, který by mohl během zimy hnít a znečišťovat vodu.

Kontrola zdraví ryb a rostlin

Přezimování ryb vyžaduje, aby voda byla čistá a měla dostatečnou hladinu kyslíku. Je dobré před zimou zkontrolovat, zda nejsou ryby nemocné a zda rostliny nevykazují známky chorob.

Mohlo by vás zajímat:  Kvůli jediné chybě pivoňky ve váze rychle uvadnou. Klíčové je nepromeškat zásadní moment

Regulace hladiny vody

Ujistěte se, že jezírko má dostatečnou hladinu vody, aby zabránilo zamrznutí celého jezírka až ke dnu, což by mohlo poškodit živý obsah.

Použití topného zařízení

V extrémně chladných oblastech může být užitečné instalovat do jezírka topné zařízení nebo aerátor k udržení části vodní plochy bez ledu, což umožní plynulou výměnu plynů.

Izolace

Izolování jezírka pomocí plovoucích izolačních materiálů nebo zastřešení může pomoci udržet stabilnější teploty a chránit jezírko před prudkými teplotními výkyvy.

Mohlo by vás zajímat:  Zima je idální doba pro rozmnožení dřevin a popínavých rostlin. Už na jaře mohou do záhonu
Plants Natural Stone Reservoir Garden With Landscape Design
Zdroj obrázku: Freepik

Péče o jezírko během zimy

Sledování zamrzání

Je důležité pravidelně kontrolovat jezírko, zda není zamrzlé. Pokud dojde k zamrznutí, vytvořte díru pro výměnu vzduchu; nikdy však neklepejte na led, aby se předešlo šokování ryb.

Ochrana před zvěří

Zimní období láká zvěř k hledání potravy nebo vody, takže je důležité jezírko chránit, aby se zvěř nedostala k rybám nebo nezpůsobila poškození.

Kontrola filtrů a čerpadel

Pokud používáte čerpadla a filtry, měli byste zkontrolovat, zda mohou běžet i v chladném počasí, nebo je na zimu odstavit a vyčistit.

Mohlo by vás zajímat:  Když muškáty trucují a nechtějí kvést, přichází na pomoc známý plevel. Balkon bude obsypaný květy

Zabezpečení zahradního jezírka před zimou vyžaduje plánování a pravidelnou údržbu. Při správné přípravě a opatřeních můžete zajistit, že vaše jezírko a jeho obyvatelé bezpečně přezimují a budou připraveni na návrat jara. Důležité je pamatovat na to, že každé jezírko je unikátní a co funguje pro jedno, nemusí být vhodné pro druhé. Proto je klíčové přistupovat k zabezpečení individuálně, s ohledem na specifické podmínky a potřeby vašeho jezírka.

Zdroj: https://worldofwater.com/pond-aquarium-blog/how-to-prepare-your-pond-for-winter/
Přidat na Seznam.cz