Onions Blanket

Proti zápachu z cibule funguje spolehlivě sůl, káva nebo citron

Cibule je velmi často využívanou kuchyňskou ingrediencí. Nejenže výborně chutná, ale ještě navíc je i zdraví prospěšná. Jedním z jejích hlavních negativ je ale její zápach. Ačkoli při vaření voní výborně, když nám zůstane na rukou či kuchyňském náčiní, nejspíš z toho nebudeme zrovna nadšení. Jak se této vůně zbavit? Postačí vám suroviny, které máte běžně doma.

Co je dobré o cibuli vědět

Cibule je zelenina, která se v kuchyni využívá hojně. Dá se použít jak syrová, tak tepelně upravená. Důležitá je jako základ omáček, polévek, ale výborná je i pouze na chlebu či v salátu. Právě tato zelenina obsahuje spoustu prospěšných prvků a vitamínů. Můžeme v ní najít vitamín C a různé vitamíny skupiny B. Obsahuje také draslík, fosfor, železo, mangan či síru. Právě ta je zodpovědná za její štípání v očích. Cibule je také přírodní antibiotikum a často se tak používá při léčbě rýmy či nachlazení. Po domácku se s ní dá léčit i kašel. Vhodná je i při dietě, jelikož je nízkokalorická, ale zato plná chuti, a dokonce by měla stabilizovat hladinu cukru v krvi a snížit cholesterol.

Mohlo by vás zajímat:  Zařiďte si na balkoně malou zahrádku. Tyto druhy zeleniny či ovoce si zde vypěstujete
Zdroj obrázku: Freepik

Jak bojovat se štiplavým zápachem

Jedna z nejnepříjemnějších situací je, když si cibuli dáte před nějakou důležitou událostí, jako je třeba první schůzka. V tomto případě vám ale kromě klasické žvýkačky může pomoct i zrnko kávy. Káva pachy pohlcuje, a když zrnko trošku požvýkáte, budete mít zase krásně svěží dech. Podobným způsobem můžete využít i lístek máty, petržel či citronovou kůru.

Pokud bojujete s načichlým nádobím, nejlepší je ho namočit do solného roztoku a umýt. Sůl si se zápachem spolehlivě poradí. Stejně tak můžete zápach dostat i ze svých rukou. Stačí je na chvíli namočit do lázně ze slané vody.

Mohlo by vás zajímat:  Červená řepa udrží celé tělo v rovnováze. Jarní salát s hruškami a olivami si zamilujete

Pokud chcete předejít tomu, že bude cibule cítit po celém domě, můžete ji před zpracováním také namočit do vody. Většina charakteristického zápachu by tak měla vymizet.

Zdroj: https://www.cookist.com/remove-onion-smell-from-other-items/
Přidat na Seznam.cz