Colorful Flower Garden

Použití octa na zahradě: upraví pH půdy, vydezinfikuje náčiní a vyčistí chodníky

Ocet je nejen cenově dostupnou a ekologickou alternativou komerčních zahradnických produktů, má také velmi široké použití. V tomto článku představíme různé způsoby, jak lze ocet použít ke zlepšení vaší zahrady, od péče o rostliny až po údržbu zahradního nářadí a chodníků.

Použití octa pro zdraví rostlin

Ocet je přírodní hubič plevele a lze jej použít k odstranění plevele bez použití škodlivých chemikálií. Chcete-li použít ocet jako prostředek na hubení plevele, smíchejte jeden díl octa s jedním dílem vody v rozprašovači a aplikujte přímo na listy plevele.

Mohlo by vás zajímat:  Jedlá soda prospěje zahradě v mnoha ohledech, dokáže dokonce prozradit pH půdy

Ocet lze použít také ke snížení pH půdy, čímž se stane kyselejší. To je zvláště užitečné pro rostliny, které preferují kyselou půdu, jako jsou borůvky a azalky. Chcete-li upravit pH půdy, smíchejte jeden šálek octa s pěti litry vody a aplikujte na půdu kolem rostlin.

Použití octa pro péči o zahradní nářadí

Ocet je účinný odstraňovač rzi a lze jej proto použít k odstranění rzi ze zahradního nářadí. Chcete-li k odstranění rzi použít ocet, namočte své nářadí na několik hodin nebo přes noc do neředěného octa a poté použijte kartáč k odstranění zbývající rzi.

Mohlo by vás zajímat:  Postarejte se o své rostliny i během dovolené. Chytré zavlažovací triky je udrží spokojené
Zdroj obrázku: Freepik

Ocet lze použít také k dezinfekci zahradního nářadí, což pomáhá předcházet šíření chorob mezi rostlinami. Chcete-li použít ocet jako dezinfekční prostředek, smíchejte jeden díl octa s jedním dílem vody ve spreji a nastříkejte přímo na své nářadí a následně setřete hadříkem.

Použití octa na údržbu chodníků

Jak již bylo zmíněno, ocet je přírodním zabijákem plevele a lze jej proto použít k odstranění plevele rostoucího na vašich chodnících. Chcete-li použít ocet jako prostředek na hubení plevele, smíchejte jeden díl octa s jedním dílem vody ve spreji a aplikujte přímo na plevel rostoucí ve spárách chodníku.

Mohlo by vás zajímat:  Roztomilý, ale nebezpečný. Před hrabošem není žádná rostlina v bezpečí, malého záškodníka vyžene česnek

Ocet lze použít také jako přírodní čisticí roztok pro chodníky. Chcete-li použít ocet jako čistič, smíchejte jeden díl octa s jedním dílem vody ve spreji a nastříkejte přímo na cesty. Poté pomocí kartáče vydrhněte veškeré nečistoty a usazeniny.

Zdroj: https://www.familyhandyman.com/article/vinegar-in-the-garden/
Přidat na Seznam.cz