Beautiful Shot Purple Verbena Flowers Royal Botanical Gardens Summer

Okrasný česnek hýří barvami a vynikne v každém záhonu. Na výběr je nespočet překrásných odrůd

Česnek je stálicí tuzemské kuchyně, může být i okrasou zahrady. A nejen jí, protože česnek ozdobný může zdobit vázu i sušené aranžmá v doprovodu ostatních slaměnek. Velká kulovitá květenství, která hýří různými barvami, jsou vzpruhou pro oči i výzvou pro začínající zahrádkáře. Naštěstí nepotřebuje přílišnou péči nebo znalosti, přesto tento druh dodá na jedinečnosti a zahrada díky němu získá zcela jiný vzhled. Vykvétá na konci jara, ale sadba se nesmí podcenit na začátku podzimu. Jak okrasné druhy česneku pěstovat?

Modré, fialové i pestrobarevné koule

Klasický česnek je českým pěstitelům dobře známý, okrasný už o poznání méně, přesto získává na oblibě. Jedná se o cibulovitou rostlinu, která pochází z Asie, kde se používá do řezaných květin i suchých aranžmá, zejména ji zbožňují milovníci ikebany. Velká kulovitá květenství mohou mít v průměru až 30 centimetrů a tvoří je malá kvítka. Existují různé odrůdy a kultivary, které se nejčastěji odlišují výškou stonků nebo velikostí a barvou květenství. A jaké si vybrat? Bílé, světle nebo tmavě modré, ale také nafialovělé až temně fialové, dokonce existují též béžovo-vínové barvy, které se prodávají pod názvem Allium sphaerocephalon a dorůstají do výšky až 60 centimetrů.

Mohlo by vás zajímat:  Banánová slupka je ideálním hnojivem pro zahradní růže
Zdroj obrázku: Freepik

Miniaturní skalničkové i monstrózní druhy

Zatímco vysoké druhy mohou ozdobit záhony nebo vytvářet na zahradě zajímavé shluky, lákavé jsou též miniaturní kultivary, které ozdobí skalničky. Jedná se především o žlutě zbarvený česnek zlatý nebo česnek růžový či nachový. Velmi zdobný je česnek Schubertii, který vykvétá v průběhu června s kvítky na dlouhých vlasových stopkách. Výhodou je, že se může sázet v průběhu března a dubna, v zimě odolá mrazům. Kdo chce raději upoutat pozornost návštěvníků, jistě sáhne po obřích odrůdách. S výškou 150 centimetrů a obrovskými květy různých barev je ideální odrůda Gladiator. Uchvacující je též Globemaster, který je považován za nejzdobnější.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat fuchsie

Jak pěstovat okrasné druhy česneku

Kdy vysadit cibule? Optimálním časem je září nebo začátek října, cibule musí být suché a nepoškozené. Sází se do písčitých a hlinitopísčitých půd. Česnek ozdobný miluje slunce, na stanovišti může vydržet několik let. Vzhledem k obsaženým silicím jej jen zřídka napadají škůdci a je velmi odolný vůči plísním. Zalévá se pravidelně menšími dávkami vody. U vysokých kultivarů se doporučuje přihnojovat kombinovanými hnojivy. Na sklonku podzimu se odkvetlá květenství odřezávají až u země. Cibule zůstává přes zimu v půdě, musí se jen zakrýt vrstvou mulče.

Zdroj: https://www.gardenersworld.com/plants/allium-christophii/
Přidat na Seznam.cz