Ripe Autumn Orange Pumpkin Garden Thanksgiving Halloween

Podzim je plný barev a chutí, které nesmí na talíři chybět. Tato zelenina vám dá vše

Stejně jako se mění podzimní příroda, měli bychom změnit také svůj jídelníček. Příroda je velmi pestrá a mělo by se to odrazit také na našich talířích. Na podzim si totiž můžete vychutnat pár druhů zeleniny, které jsou právě v tomto období nejlepší. V chladnějších měsících budete potřebovat více vitamínů a minerálů, protože se tělo s příchodem nižších teplot oslabí. Co přidat do jídelníčku?

Fialová zelenina ozdobí váš talíř

Na podzim potřebujete hlavně vitamíny A, C, selen a zinek. Všechny totiž podporují imunitní systém. Lilek je skvělou zeleninou, která vám dodá vitamín C, K, niacin, draslík, měď a hořčík. Jeho sezóna trvá od června do konce října a připravit ho můžete v troubě i na pánvi. Vašim pokrmům dodá zajímavou chuť, úžasnou vůni a krásnou barvu.

Mohlo by vás zajímat:  Cibule tvoří základ mnoha receptů, kromě typické chuti ovšem prospěje i jinak

Brokolici můžete jíst celý rok, ale na podzim je nejlepší

Brokolice je noční můrou každého dítěte. Pravdou ale je, že obsahuje vlákninu, vitamín C, K, kyselinu listovou, železo, draslík a betakaroten. A to vše potřebujete pro silnou imunitu. Pravidelná konzumace brokolice dokonce snižuje riziko rakoviny. A velkou výhodou je, že ji v obchodě pohodlně najdete během celého roku a všude je jí dostatek.

Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa posílí imunitu a sníží cholesterol

Sezóna červené řepy trvá od června do listopadu. Právě na podzim vám ale nabídne maximum. Dokáže totiž posílit imunitu, upravit vysoký krevní tlak a regulovat cholesterol. Vychutnat si ji navíc můžete syrovou, pečenou, vařenou nebo nakládanou. A v každé podobě ji v obchodech najdete prakticky v každém ročním období.

Mohlo by vás zajímat:  Pórková polévka zasytí a podpoří hubnutí. Obsažené vitamíny posílí imunitu a zdraví srdce

Jediná zelenina, kterou si dáte jen na podzim

Dýně je na druhou stranu zelenina, kterou si užijete jen od září do listopadu. Jde o ryze podzimní zeleninu, která obsahuje vitamíny B1, B2, C, niacin, fosfor, vápník, draslík, zinek a hořčík. Pozitivně ovlivňuje metabolismus, trávení, zvýší pocit sytosti a působí jako silný antioxidant, který sníží riziko rakoviny. Přitom si ji můžete vychutnat v podobě polévky, chleba a mnoha dalších pokrmů.

Zdroj: https://health.usnews.com/wellness/food/slideshows/healthy-fall-vegetables-you-should-eat
Přidat na Seznam.cz