Tea Tree Essential Oil Small Bottle Selective Focus

Zázračný olej z dalekého zámoří dnes používají hospodyňky po celém světě. Jeho účinky jsou neocenitelné

Čajovníkový olej je v Evropě známý už od 18. století. Dostal se k nám z Austrálie díky anglickému mořeplavci Jamesi Cookovi a jeho společníkovi, botanikovi Josephu Banksovi. Ten si všiml jeho léčivých vlastností a začal s ním ošetřovat kožní problémy námořníků. Užitečných vlastností má ale mnohem víc – například odstraňuje různé druhy nečistot a plísní.

Zdraví, ale i úklid

Čajovníkový olej je pro člověka zcela bezpečný, lze ho používat zevně i vnitřně. Urychluje hojení ran, čistí póry a léčí opary, má totiž antibakteriální, protizánětlivé a antivirové vlastnosti. Dokáže úspěšně vyléčit mykózu nohou a nehtů, potlačuje bolest v krku a tlumí kašel a chrapot. Používá se ve formě roztoku k inhalaci, emulze v kombinaci s kokosovým olejem nebo přímo v neředěné formě.

Mohlo by vás zajímat:  "Ty částky jsou k smíchu, nevěřil jsem.“ Za dýni na Halloween chtějí markety stovky korun

Čajovníkový olej najde uplatnění i v kuchyni nebo koupelně. Jeho vůně odpuzuje vosy a samotný olej nezanechává šmouhy, takže s ním můžeme například vyleštit okna. Tím zároveň znemožníme hmyzu proniknout do místnosti. Skvěle se hodí na mytí lednice, sporáku, kuchyňské linky, vany a umyvadla. Pro své dezinfekční účinky se používá jako prostředek k čištění prádla.

Zdroj obrázku: Freepik

Olej proti plísním

Tento olej lze použít také v boji proti plísním. Můžete si vyrobit směs čajovníkového oleje s vodou v poměru 1 : 50 a lžící tekutého mýdla. Rozprašovačem naneste na plíseň. Větší květy plísní ošetřete čistým čajovníkovým olejem nebo směsí esenciálního oleje, vody a vysokoprocentního alkoholu. Ošetření opakujte třikrát až čtyřikrát týdně.

Mohlo by vás zajímat:  Epsomská sůl dodá rostlinám důležité minerály, podpoří je v růstu a ochrání před škůdci

Destilací asi tuny listů čajovníku po dobu dvou až tří hodin se získá téměř deset litrů oleje. Domácí výroba ale může být složitá vzhledem k tomu, že čajovník roste pouze v Austrálii. Olej naštěstí můžeme běžně sehnat v lékárně nebo drogerii. Je citlivý na světlo, proto se distribuuje v tmavých lahvích a je doporučené skladovat ho na stinném místě. Olej by neměly používat děti do 5 let a těhotné a kojící ženy.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/262944
Přidat na Seznam.cz