Close Up Picture Sapling Plant Is Growing

Sazenicím dodá sílu hnojivo z kvasnic. Těšit se můžete na rychlý růst i bohatou úrodu

Na jaře si zahradníci vyhrnují rukávy a chtějí připravit zahradu na sezónu. Péči vyžadují nejen záhony, ale i sazenice. Většinou se do země umisťují v polovině května. Aby se jim dobře dařilo a snáze se aklimatizovaly, je potřeba jim věnovat trochu pozornosti. Co potřebují? Především pořádnou dávku hnojiva.

Univerzální hnojivo nejen na sazenice

Pokud nevíte, kdy a jaké hnojivo aplikovat, zkuste následující přísadu, kterou máme obvykle po ruce a stačí k tomu, aby sazenice byly zdravé a připravené k vysazení. Hnojení sazenic je důležité k tomu, aby měly dostatek sil pro růst a přivyknutí novým podmínkám. Musí být odolné vůči změnám počasí a různým chorobám. Ideální je přihnojit je v květnu několik dní předtím, než je umístíme na trvalé stanoviště.

Mohlo by vás zajímat:  Magnolie je citlivá dáma, která hrubé zacházení nesnese. Za šetrnou péči se odvděčí nádhernými květy

Aplikací hnojiva před výsadbou zabráníme šoku, který by mohly zažit po přenesení ven. Pokud nechcete kupovat speciální hnojiva pro různé sazeničky nebo se v těchto přípravcích dostatečně nevyznáte, sáhněte po kvasnicích. Je to ideální hnojivo pro rajčata, papriky a okurky, ale poděkují vám za něj třeba i pokojové rostliny.

Zdroj obrázku: Freepik

Kvasnice dodají rostlinám sílu

Kvasnicové hnojivo je plné draslíku, dusíku a fosforu. Tyto látky zajišťují růst rostlin a posilují kořeny, které pak budou snáze přijímat potřebné živiny přímo z půdy. Jak hnojivo pro sazenice vyrobit? Stačí ve velké nádobě rozpustit 10 gramů sušeného nebo 100 gramů čerstvého droždí v litru vlažné vody, přidat trochu cukru a poté vše důkladně promíchat. Nechte několik hodin odležet.

Mohlo by vás zajímat:  Listí a posekanou trávu jde skvěle zužitkovat. Na jaře potěšíte rostliny výborným hnojivem

Pak je kvasnicové hnojivo připravené k použití, musí být ale zředěné vodou v poměru 1 : 10. Touto směsí stačí sazenice zalít před vysazením do země. Pokud vám po ošetření sazeniček ještě nějaké hnojivo zbylo, měli byste ho co nejdříve spotřebovat, jinak začne zapáchat a ztratí své vlastnosti. Naštěstí s ním můžete zalít prakticky jakékoliv rostliny, a to jak zahradní, tak pokojové.

Zdroj: https://www.corvallisadvocate.com/2021/using-yeast-in-the-garden/
Přidat na Seznam.cz