Bunch Fresh Sage Light Wooden Table Selective Focus

Poznejte léčivé účinky šalvěje. Především ženy ocení její jedinečné vlastnosti

Šalvěj lékařská je cennou léčivou bylinou s mnoha užitečnými vlastnostmi. Dokáže zlepšit stav pokožky, bojovat proti virům a bakteriím napadajícím dutinu ústní a pomáhá také s ženskými problémy. Proč se vyplatí mít doma šalvěj? Stojí za to se s jejím fungováním dobře seznámit a využít její účinky naplno.

Co potřebujete vědět?

Šalvěj je bohatá na mnoho látek cenných pro zdraví. Stačí se podívat na její složení. Obsahuje těkavé oleje včetně thujonu, cineolu, kafru a pinenu. Seznam prospěšných složek, které se v šalvějí nacházejí, je samozřejmě mnohem delší. Zde stojí za zmínku flavonoidy a taniny, ale také pro ženy prospěšné fytoestrogeny.

Mohlo by vás zajímat:  Proti škůdcům v zahradě pomohou bojovat některé druhy květin a bylinek

Na ženské neduhy

Všechny tyto složky mají příznivý účinek na tělo, ale nejvíce se projeví při ženských potížích. Pomáhají řešit problémy, jako je silná menstruace, ale i doprovodné bolesti. Její účinky ocení i ženy v období klimakteria, jelikož dokáže zklidnit podráždění, poševní výtok nebo nepříjemné návaly horka.

Zdroj obrázku: Freepik

Problémy s dutinou ústní

Jedná se o poměrně časté potíže. Na takové neduhy působí skvěle výplach úst s pomocí šalvějového nálevu. Bylinku stačí vařit pod pokličkou, a když vychladne, vyplachovat odvarem ústa klidně několikrát denně. Snáze se tak zbavíte aftu či bolesti zubů, ale také angíny nebo nachlazení. Šalvěj má antibakteriální vlastnosti, takže ji lze užívat i jako prevenci zápachu z úst.

Mohlo by vás zajímat:  Majoránka není jen obyčejné koření. Snadno se pěstuje a působí blahodárně na lidské zdraví

Pro krásnou pleť

Pokud není stav vaší pokožky uspokojivý, vsaďte na šalvěj. Ta dokáže pleť dokonale vyčistit, snížit množství produkovaného kožního mazu a zlikvidovat bakterie podporující tvorbu pupínků. Má také velmi silný dezinfekční účinek, takže pomáhá s hojením ran. Dokáže urychlit regeneraci pokožky, ale také snížit pravděpodobnost vzniku jizev. Pomůže zejména všem, kdo bojují s nadměrným pocením nohou. Stačí je namočit do nálevu, abyste nejen pocítili úlevu, ale také snížili pravděpodobnost mykózy.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/sage
Přidat na Seznam.cz