Herbal Tea 1410565 1280

Bylinné čaje tělu pomáhají vrátit se zpátky do rovnováhy. Někdy ovšem mohou uškodit

Používáte-li již léta infuze sušených bylinek k podpoře léčby různých nemocí, jistě znáte jejich zázračnou moc. Bylinné čaje jsou také skvělým způsobem, jak očistit své tělo od toxinů a posílit své zdraví. Velká síla rostlin má ovšem i důsledky, na které většina lidí vůbec nemyslí.

Kopřivy

Účinky kopřiv jsou známé již mnoho let. Získaly si popularitu díky svým antibakteriálním vlastnostem a často se označují za přírodní antibiotikum. V současnosti se přitom nejčastěji konzumují prostřednictvím čaje. Nálev z listů kopřivy může skvěle nahradit černý čaj. Můžete ji navíc konzumovat v klidu i před spaním, protože na rozdíl od černého čaje neobsahuje žádné stimulační látky.

Mohlo by vás zajímat:  Víc než obyčejný plevel: tyto tři rostliny patří k nejcennějším léčivkám
Zdroj obrázku: Freepik

Jaké jsou její výhody? Rostlina posiluje odolnost těla vůči jakýmkoli infekcím, proto se doporučuje hlavně na podzim a během zimy. Má močopudné a čisticí vlastnosti. Pomáhá se zbavit močoviny a toxinů z těla. Kopřiva se doporučuje těm, kteří trpí ledvinovými kameny nebo bojují s přebytečnou vodou v těle. Pravidelné pití čaje z kopřiv způsobí, že tělo bude méně těžké a oteklé. Pokud ale trpíte onemocněním ledvin nebo srdce, neměli byste kopřivy používat. Špatně působit mohou také na alergiky a jedince, kteří užívají antidiabetika.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinky a šťávy, které nakopnou tělo i mysl po dlouhém zimním spánku

Pampelišky

Pampelišky se během posledních let dostaly do povědomí lidí jako léčivé byliny. Obsahují mimo jiné i inulin, který snižuje chuť k jídlu, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Díky tomu se často doporučují lidem, kterým byla diagnostikována cukrovka nebo ateroskleróza. Kromě toho mají diuretický účinek. Sušené květy a listy mohou zmírnit příznaky infekcí močových cest a ledvinových kamenů. Zvyšují také vylučování žaludečních šťáv a žluči.

Zdroj obrázku: Freepik

Pampelišky většina lidí snáší velmi dobře, ale lidé citliví na účinky bylin mohou po vypití čaje bojovat s těžkou alergickou reakcí. V případě pacientů s vředy nebo nadměrnou kyselostí žaludku se pampelišky důrazně nedoporučují, protože mohou zhoršit již nyní nepříjemná onemocnění.

Zdroj: https://teajourney.pub/herbal-teas-know-the-risks-so-you-can-enjoy-the-benefits/
Přidat na Seznam.cz