Watering 1601143 1920

Domácí rostliny jsou ozdobou interiéru, je ale nutné správně je zalévat a hnojit

Bez květin doma ani ránu. Květiny jsou pro domácnost velkou výhodou – zajistí psychickou pohodu, vyzdobí interiér a navíc vyčistí vzduch. Rozhodně se vyplatí mít nějakou květinu doma. Může se ale snadno stát, že vám nepřiměřenou péči zahyne. Někdy v pěstování děláme chyby, které postupně napravujeme. Mezi nejčastější patří samozřejmě zalévání (přílišná zálivka) nebo nevhodné hnojivo. Rádi bychom vám prozradili, jak rostliny zalévat a jaký použít přípravek k hnojení.  

Něco málo o zalévání

Pro zalévání pokojových i venkovních rostlin je lepší použít odstátou vodu, která má pokojovou teplotu. Pokud máte zahradu a máte možnost si odchytit dešťovou vodu, určitě to udělejte. Její kyselost je pro rostliny výhodou. Pokud takové možnosti nemáte, napusťte si do konve vodu a nechte ji jeden den odstát. Kromě toho myslete na to, že časté zalévání rostlinám naopak škodí. Kořínky mohou uhnívat a tvoří se plíseň. 

Mohlo by vás zajímat:  Strávit některé jídlo trvá žaludku i 30 hodin! Lehčí stravu tělo rozhodně ocení

Zkuste rostliny zalít minerální vodou

Pokud chcete rostliny co nejrychleji posílit, vyzkoušejte minerální vodu. Díky vysokému obsahu minerálů budou dostanou květiny vzpruhu a budou stimulované k růstu. Je třeba ale nechat  minerální vodu den otevřenou, aby vyprchaly veškeré bublinky. Případně můžete koupit neperlivou minerální vodu. 

Zdroj obrázku: Pixabay

Pivo

Cože, pivo? Ano, jedná se o nejlepší hnojivo. Díky pivu budou listy rostliny krásně zelené a celkově budou lépe vyživené. Opět nechte pivo „vyvětrat“ a zalijte s ním rostliny. Před zalitím pivo zřeďte v poměru 1 : 1 a použijte ho jednou za dva týdny. Můžete také smíchat vodu s pivem a nalít do lahve s rozprašovačem. Postříkejte listy a radujte se z krásných sytě zelených listů. 

Mohlo by vás zajímat:  Grilovací tyčinky jsou rychlovka na zahradní party, ale možný nepřítel pro naše tělo

Rýže a brambory

Další dobrou volbou je škrobová voda z rýže nebo brambor. Má to ale jednu podmínku, voda nesmí být osolená. Můžete také použít i jinou vodu, ve které byla vařená zelenina, ta také obsahuje spoustu minerálů. Taková voda dokáže rostlinu posílit a podpořit růst nových stonků i listů.

Zdroj obrázku: Pixabay

Kvasnice

Pro posílení rostlin lze použít i suroviny, které máte v lednici. Například droždí bude pro výživu rostliny jako stvořené. Stačí balíček droždí rozdrobit do dvou litrů vody a nechat přes noc odležet. Druhý den můžete zalít rostliny. Jednou měsíčně pomocí tohoto přípravku můžete rostliny vyživit.  

Přidat na Seznam.cz