Rhododendron 3431253 1920

Překvapivý objev pěstitelů ukazuje, že rostlinám se lépe daří, když na ně mluvíme

Péče o rostliny v květináčích se, díky pandemii, stala jedním z nejoblíbenějších koníčků uplynulého roku. Tento počínající trend má tři důvody. Prvním z nich je více času stráveného doma, zvyšuje se tak potřeba obydlí zvelebovat. Druhým důvodem, proč lidé s pěstováním domácí flóry začínají, je větší blízkost k přírodě, která například ve městech velmi chybí.  Třetím důvodem je touha starat se a přehlušit tak pocit samoty, který s sebou pandemie přinesla. Není tedy divu, že začínající milovníci domácího pěstování hledají radu, díky níž budou jejich rostliny svěží a krásné. Jednou z nejpodivnějších rad pro pěstování, je mluvit s nimi. Ač se to zdá nemožné, i tato rada má své zdůvodnění ve vědě.

Mohlo by vás zajímat:  Blahodárné účinky artyčoku na zdraví jsou známy od starověku. Do jídelníčku patří každý den

Rada nad zlato

Jak rostliny správně pěstovat, se musíte dlouho učit, protože různé druhy mají své různorodé potřeby. Existuje však jedna univerzální rada, i když zní kontroverzně. Rostlinám pomáhá, pokud na ně mluvíme. Rostliny samozřejmě neslyší jako my, ale některé studie ukazují, že prohození pár slov jejich směrem podpoří jejich růst.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Slyší i bez uší

Spíše, než správně volená slova, ovlivňují rostliny vibrace. Rostliny dobře reagují na nízké úrovně vibrací, nejlépe asi 115-250 Hz. Tyto mírné vibrace ovlivňují fotosyntézu, což zlepšuje růst rostlin a schopnost bojovat proti infekci. Silnější vibrace mají na rostliny spíše negativní dopad.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen řezané květiny jsou krásným dárkem. Zelené rostliny také potěší a budou dělat radost déle
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Každý má svůj vkus

Svědčí o tom výzkum, který provedla Královská zahradnická společnost. Vědci z tohoto centra zjistili, že pravidelné mluvení k rostlinám urychluje jejich růst. Zjistili také, že rostliny „dávají přednost“ zvuku ženského hlasu, spíše než mužskému. Většina rostlin špatně toleruje hluk a dokonce i zvýšený hlas. Nicméně, dobře reagují na příjemný tón komplimentů.

 

Přidat na Seznam.cz