Bez brambor by nebyla česká kuchyně autentická, mnoho tuzemských receptů na nich doslova stojí. Jsou proto k dostání v obchodech od jara do zimy, mnozí zahrádkáři si též pěstují vlastní.
Každá správná hospodyňka ví, že spousta takzvaného domácího nebo kuchyňského odpadu je ve skutečnosti surovina pro další zpracování. Svým způsobem je tak recyklace tisíce let stará, tenhle princip zná totiž lidstvo od nepaměti.
Okurky patří spolu s rajčaty a ředkvičkami mezi neoblíbenější zeleninu, kterou si Češi pěstují na zahradách či v zahrádkářských koloniích.
Když srovnáte domácí a kupovaná rajčata, ta domácí vyhrávají na plné čáře. Jejich chuť je oproti kupovaným o mnoho lepší. I proto se pěstování rajčat věnují zahrádkáři, kteří mají užitkovou zahradu.
Rajčata jsou jednou z rostlin, u kterých se často říká, že domácí chutnají úplně jinak než kupované a často ošetřované chemickými postřiky. Jejich pěstování může být zároveň skvělý způsob odpočinku.
Jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, které se pěstují na českých zahrádkách, jsou okurky – nakládačky i salátovky. Nesmějí chybět snad na žádné užitkové zahradě.
Pokud jde o pěstování zdravých a produktivních rostlin rajčat, mnoho zahradníků se zaměřuje pouze na zajištění dostatečného zavlažování a hnojení. I když jsou tyto faktory zásadní, nejsou jedinými prvky, které přispívají k úspěchu.
Pokud jde o zahradničení, hledání přirozených a účinných řešení pro růst rostlin a hubení škůdců je pro mnoho zahradních nadšenců nejvyšší prioritou.