Sezóna domácích rajčat je na konci. Jistě chcete, aby vám úroda vydržela velmi dlouhou. Na druhou stranu možná také potřebujete, aby vám část úrody ještě dozrála. V obou případech můžete využít pár jednoduchých tipů a triků, abyste toho dosáhli. Není na tom nic těžkého. Musíte se jen držet pár zásadních pravidel. Díky tomu si uchováte domácí (i kupovaná) rajčata po dlouhou dobu. Nedávejte je do lednice Dokud jsou plody pevné a nezralé, nedávejte je do lednice. Nízké teploty a vysoká vlhkost naruší strukturu i chuť. Místo toho je nechte venku na kuchyňské lince při pokojové teplotě, dokud nebudou naprosto zralá.
Brambory jsou velmi oblíbenou surovinou, obzvláště u nás v České republice. Skrývají v sobě mnoho benefitů. Jeden z nich je i jejich všestrannost, kdy z nich zvládneme uvařit jak sladká, tak slaná jídla, a to na spoustu různých způsobů. Je to tak surovina, která nás jen tak neomrzí. Její jedinou nevýhodou je občas doba přípravy. Pokud totiž brambory vaříme, měli bychom si na tuto činnost vyhradit aspoň dobrých patnáct minut, a to pouze v případě, že jsou brambory nakrájené na relativně malé kousky. Jak tedy přípravu urychlit, pokud na vaření tolik času nemáme?
Dýně si cestu do českého jídelníčku prokousávají pozvolna, což je velká škoda pro tuzemské strávníky. Většina z nás je tak zná hlavně jako základní rekvizitu amerického Halloweenu. Z dýní však lze připravit nejen chutné a zdravé krémy, ale můžete z nich připravit také hlavní chod, a dokonce i dýňové těstoviny. Dýní je přitom mnoho různých druhů a každý se hodí k něčemu jinému. Obecně však platí, že jsou plné vitamínů A, C a E a také celé řady dalších důležitých látek, jako jsou železo, draslík nebo hořčík.
Je to velmi smutné, ale mnoho lidí si myslí, že na gril patří jen maso. Vůbec to není pravda. Zelenina chutná také úžasně a přidáte do svého jídelníčku i trochu zdraví a vitamínů. Některé druhy zeleniny chutnají jednoduše skvěle na grilu, a proto je musíte vyzkoušet. Zde máte seznam druhů zeleniny, které se úžasně hodí na zahradní grilování a zaručeně si na nich pochutnáte. Papriky a houby Papriky stačí rozkrojit na poloviny a odstranit semínka. Potom je grilujte, dokud nebude slupka dokonale opečená. Jestli máte rádi houby, můžete si je připravit také na grilu. Portobello houby chutnají naprosto dokonale.
Skladování brambor je trochu složitější, než se na první pohled může zdát. Jestli chcete zajistit, aby nepřišla žádná hniloba nebo klíčení brambor, musíte dodržovat pár pravidel. Není na tom nic těžkého, ale musíte se nad nimi trochu zamyslet a začlenit je do svých zvyků. Jakmile se je naučíte správně skladovat, prodloužíte jejich životnost a kvalitu. Jak na to? Zvolte správné brambory V první řadě si musíte zvolit pro skladování správné kousky. Musí být zdravé, bez poškození, známek hniloby nebo plísně. Brambory s oděrkami, prasklinami nebo podivnými skvrnami vám jistě nevydrží dlouho, i když je budete skladovat správně.
Špenát je zelenina, která vyvolává rozporuplné emoce. Pro někoho je špatnou vzpomínkou na dětství, pro jiného způsob, jak jíst zdravě. Je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, které podporují každodenní fungování organismu. Navíc působí proti rakovině a zrychluje metabolismus. Jaké další vlastnosti má? Špenát je jednoletá zelenina, která pochází z oblastí jihozápadní Asie a pro potravinářské účely se pěstuje v mnoha částech světa. Tato rostlina dorůstá výšky až padesáti centimetrů a vzhled špenátu se může mírně lišit v závislosti na odrůdě. Tato zelenina je vděčná na pěstování a nevyžaduje složitou péči. Co obsahuje?
Jdete do obchodu, sáhnete po zelenině a u pokladny zjistíte, že stojí nějak moc. Jak je to možné? Vzali jste tu špatnou. Konkrétně tu variantu, která je zabalena. Od té volně prodávané se neliší v ničem jiném, něž tím kouskem plastu. Balená a volná rajčata jsou úplně stejná, rozdíl poznáte jenom u placení. Za to, že si stejný produkt koupíte v plastové mističce, zaplatíte více, než když si ho dáte do sáčku. S touto zkušeností se s námi podělila čtenářka Míša, která byla na nákupu se svým synem.
Začlenit do svého jídelníčku zeleninu je klíčové pro zdraví každého dospělého i dítěte. Výběr zeleniny je velmi důležitý, ale vašemu zdraví prospěje prakticky každý druh. Jestli si chcete užít největší množství benefitů, vitamínů a minerálů, měli byste si dát (alespoň jednou za čas) tyto druhy zeleniny. Když je budete mít pravidelně, zvyknou si na ně i vaše děti! Listová zelenina a brokolice Saláty všeho druhu, mangold, rukola, polníček a mnoho dalších jsou základem zdravé stravy. Obsahují kyselinu listovou, železo, vlákninu a mnoho vitamínů (C, K). Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, takže na ni nesmíte zapomínat.