Zelená rajčata dozrají v igelitovém sáčku a po utržení v míse s ovocem
Méně slunečního záření a chladnější počasí si vybírají už v průběhu srpna a na začátku září daň na úrodě. Některé plodiny prostě nedozrají a mohou shnít. Velmi citlivá jsou rajčata, která jsou pro každého zahradníka hodně srdcovou záležitostí, protože se chtějí pochlubit bohatou úrodou sytě červených plodů. A najednou je keřík obsypaný zelenými, které nechtějí dozrát, případně rovnou zčernají. Co v takové chvíli dělat? Rozhodně není nic ztraceno, stačí se jen inspirovat trikem zkušenějších pěstitelů.
Už nedozrají?
Letošní sezóna přinesla několik dramatických zvratů v počasí, kdy vysoké teploty najednou vystřídaly ty extrémně nízké. Silné deště pak už jen dokonaly úplnou zkázu a na záhonech se nacházejí ještě řádky keříků s plody, které nemají šanci dozrát. V takovém případě je třeba vzít do ruky igelity nebo průhledné sáčky. Rada znalých zahradníků je naprosto geniální, přitom nadmíru jednoduchá.
Trik s igelitem
Plody na keříčcích se opatrně zabalí do igelitů nebo sáčků a uvážou se nad stopkami, zabalené se ponechají po dobu pěti dní. To je vše, po pěti dnech už budou oranžovět, postupně získají červené zabarvení. Maximální doba pro toto ošetření je deset dní, poté se plody sklízí. Výhodou je, že se mohou rajčata nechat dozrát i po utržení v domácím prostředí. Platí to však jen pro plody, které se již zbarvují a nejsou sytě zelené. V případě zelených rajčat se musí použít metoda zabalení.
Parapet nebo v misce s banány
Rajčata, která dosáhla své velikosti a současně už mění zabarvení, mohou dozrát při položení na parapet, nesnesou ale přímé sluneční paprsky. Další oblíbenou metodou, kterou lze s úspěchem použít, je přidání rajčat do misky s banány nebo jablky. V tomto případě se z tohoto ovoce uvolňuje etylen, který usnadní dozrání rajčat. Na dozrávání rajčat v domácím prostředí mají vliv teploty, při pokojové dosáhnou červené barvy po čtrnácti dnech, při větším chladu pak trvá proces mnohem déle.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-ripen-tomatoes