Macro Green Pumpkin Seeds Texture

Zdravé tuky jsou důležitou součástí jídelníčku

Pravidelná konzumace nezdravých tuků zvyšuje riziko mnoha onemocnění, včetně obezity, vysokého krevního tlaku, cholesterolu a dalších. Zdravé tuky mohou být naopak všelékem na mnoho nemocí a zárukou zdraví vašeho těla. Jaké tuky zvolit do svého jídelníčku a jakým se naopak vyhýbat?

Kde hledat zdravé tuky?

Většina lidí si při slově tuk vybaví sádlo, máslo nebo olej na smažení. To je sice rozšířený názor, ale rozhodně to nejsou jediné tuky, které existují. Tuk je nezbytný pro správné fungování našeho těla a neměli bychom ho zcela vyloučit ze stravy. Jen si musíte zvolit správné produkty. Zdravé tuky podporují imunitní systém, chrání před nachlazením, zlepšují činnost mozku a podílí se na metabolických procesech.

Mohlo by vás zajímat:  Krmení během zimy pomůže ptákům v zahradě přežít mrazy

Odborníci říkají, že denní strava by měla obsahovat nenasycené tuky až z 30 procent. Maximálně 10 procent by mělo pocházet z živočišných zdrojů. Živočišné tuky hledejte v rybách (sleď, losos, makrela nebo tuňák). Z rostlinných tuků vsaďte na avokádo, špenát, kapustu nebo růžičkovou kapustu. Zelená zelenina by měla být součástí jídelníčku každého z nás. Podle odborníků bychom měli sníst alespoň 500 gramů zeleniny denně.

Concept Tasty Eating With Olive Oil White Textured
Zdroj obrázku: Freepik

Doplnit zdravé tuky je hračka!

Dalšími potravinami, které obsahují zdravé tuky, jsou také semínka (dýňová, slunečnicová, sezamová nebo ořechy). Nejlepší volbou jsou kromě semínek lískové ořechy, vlašské ořechy nebo mandle. Jde přitom o potraviny, které můžete snadno nasypat do salátu nebo na chleba, přidat do smoothie nebo zobat při sledování televize.

Mohlo by vás zajímat:  Obyčejný čaj dokáže na zahradě i doma zázraky, použití je přitom snadné

Za zmínku stojí také oleje, protože ne všechny jsou špatné. Nejlepší volbou je kvalitní olivový olej, který obsahuje mastné kyseliny, vitamíny A, E, D, K a mnoho dalšího. Pomáhá při hubnutí, zpomaluje proces stárnutí, tiší záněty a čistí organismus. Vyzkoušet můžete také olej z hroznových jader, lněný olej nebo olej z černého kmínu. Všechny by měly být lisované za studena.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-vs-unhealthy-fats, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/different-fats-nutrition/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/, https://www.cdc.gov/media/releases/2017/p1116-fruit-vegetable-consumption.html, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322295, https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil
Přidat na Seznam.cz