Zbytky jídla mohou způsobit pořádnou pohromu. Tyhle do dřezu v žádném případě nepatří
Po každém jídle po sobě zanecháte nejen špinavé nádobí, ale také spoustu zbytků, které se snadno dostanou do dřezu. Mohou způsobit ucpání odpadů a další problémy, na které bude nutné přivolat odborníka. Ukažme si, jaké suroviny do dřezu nepatří a měli byste je vyhazovat na vhodnější místo.
Odpady si ucpete nejen tukem, ale také kousky jídla
Nejvíce nebezpečný pro odpadní trubky je tuk. Spousta lidí ho sice miluje, ale víte, co dělat s takovým, který vám zbyl po smažení? Rozhodně ho horký nelijte do dřezu. Nejen že se mohou ucpat trubky, ale ničíte tím životní prostředí. Jestli se vám přece jen podařilo tuk nalít do odpadu, můžete ho snadno vyčistit pomocí vroucí vody, jedlé sody a octa.
Do dřezu rozhodně nepatří také těstoviny, brambory nebo kousky rýže. Tyto přílohy většinou doma vaříme i několikrát týdně, proto je dobré si dávat pozor, aby zbytky neskončily v odpadu. Léky, které nebudete již potřebovat, je lepší vrátit do lékárny, než je splachovat do záchodu nebo je vysypat do dřezu. Mohou znečistit vodu a také životní prostředí.
Kávová sedlina může ucpat potrubí, stejně jako skořápky od vajec
Kávová sedlina je velmi hutná směs, která by neměla přijít do kontaktu s odpadem ve dřezu. Snadno se ucpou trubky a možná budete nuceni zavolat instalatéra, který vám sice s opravou pomůže, ale může vás to vyjít draho. Stejně tak do dřezu nepatří ani vaječné skořápky nebo pokrmy bohaté na vlákninu. Problémem může být také mouka, zvlášť pokud se dostane do kontaktu s vodou.
V odtokových trubkách snadno uvíznou i další potraviny a voda bude špatně odtékat. Abyste zabránili tomu, že se do odpadu dostanou nevhodné potraviny, je dobré si pořídit malé sítko, které bude akorát sedět do odtoku. Na trhu jich existuje několik druhů a typů a vybere si každý. Ze sítka pak stačí jen zbytky potravin vyhodit do koše.
Zdroj: https://www.cookist.com/the-foods-never-to-be-thrown-into-the-sink-to-avoid-clogging-the-drain/