Zázračný křen je opomíjený lék plný vitaminů. Uleví při revmatu i nachlazení
Křen je už od pradávna považován za léčivou rostlinu. Dá se využít téměř každá jeho část. Kořen může pomoci při problémech s dutinami, imunitou, kašlem a nachlazením. Sirupy na jeho bázi se používají při hubnutí a listy křenu pomáhají při bolestech páteře, zad a revmatických bolestech. Křen se zpravidla vykopává na podzim.
Křen proti revmatu
Křen se vyskytuje po celé Evropě, Střední Asii a Severní Americe. K přípravě pokrmů se používá především kořen, jedlé jsou ale i jeho listy. Je bohatý na vitamíny, například vitamínu C obsahuje více než citron. Dále v něm najdeme vitamín A, K a vitamíny skupiny B. Kořen křenu obsahuje vápník, fosfor, sodík, draslík a hořčík, v menší míře také zinek a železo. Křen je dále bohatý na fytoncidy, fenyletylalkohol a lysozym, díky kterým působí jako přírodní antibiotikum.
Kořen požívaný perorálně vykazuje mírný protirevmatický účinek, daleko účinnější je ale použití rostliny zevně. Listy stačí zabalit nebo přiložit na bolavá místa a nechat působit. Pokud si chcete vyrobit mast, rozmixujte omyté listy v mixéru a natřete na potřebná místa. Pokud máte citlivou pokožku, může způsobit pálení a svědění.
Sirup proti nachlazení
Pro přípravu sirupu budete potřebovat 100 g křenu a půl sklenice vody. Nechte nálev hodinu zakrytý, po této době ho přefiltrujte a smíchejte se 100 g medu. Při nachlazení a kašli užívejte třikrát denně po lžičce, případně sirup konzumujte preventivně. Pokud máte problém s dutinami a bolestmi hlavy, zalijte kořen křenu jablečným octem a nechte deset dní odstát. Každý den protřepte. Poté denně inhalujte.
Křen stimuluje vylučování trávicích šťáv, které pomáhají trávit těžká a tučná jídla. Také zrychluje metabolismus a v menší míře podporuje spalování tuků. V mixéru rozmixujte dvoucentimetrový kořen zázvoru, 130 g křenu a tři nakrájené citrony. Přidejte dvě lžíce skořice a čtyři lžíce medu. Směs užívejte dvakrát denně po lžičce.
Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-257/horseradish