Zázračné kuličky z Jamajky utlumí bolest a zklidní zánět. Využít je lze nejen k dochucení polévky
Semena nového koření, která se u nás používají jako koření v kuchyni, se původně pěstovala na Jamajce. Tyto zázračné aromatické kuličky používáme v každé kuchyni. Je dobré vědět, že se nové koření nemusí používat jen do vaření. Má mnoho blahodárných léčivých vlastností. Přečtěte si, jak využít nové koření při domácí léčbě.
Léčivé vlastnosti nového koření
V bylinkářství je tato rostlina velmi oblíbená pro své léčivé vlastnosti. Kuličky obsahují mnoho cenných glykosidů a fenylpropanoidů. Nové koření má analgetické a uklidňující účinky. Je vhodné při léčbě všech chorob trávicího systému. V bylinkářství se používá při bolestech v krku či při léčbě vysokého krevního tlaku. Z tohoto léčivého koření se doporučuje připravit nálev. Nálev lze použít zevně, například k obkladům či jako tonikum. Ale dá se požít i vnitřně. Z drceného nového koření lze připravit sirup, který je vhodný při léčbě infekcí. Nové koření má celkově antibakteriální a desinfekční vlastnosti.
Analgetický a detoxikační účinek
Jestliže budete kuličky nového koření žvýkat po dobu několika minut, začnou působit jeho analgetické látky a vy pocítíte zmírnění bolestivých stavů. Vhodné je při bolestech a zánětech zubů a dásní, kromě toho i při bolestech v krku a při problémech s krčními mandlemi. Mimo to zmírňuje nepříjemný zápach z úst, a to díky desinfekčním vlastnostem. Zrna nového koření zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů a také blahodárně působí při léčbě akné. Díky flavonoidům obsažených v této jamajské rostlině působí proti rakovinotvorným buňkám.
Pro koho je nové koření škodlivé?
Nadměrné užívání této byliny může způsobit poruchy trávení. Měli by se tedy novému koření vyhýbat lidé s refluxní chorobou, žaludečními vředy či lidé trpící kolitidou. Bylina se také nedoporučuje kojícím a těhotným ženám.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/allspice