Preservation Fresh House Cucumbers

Zásadní chyby při nakládání okurek: Jaká je ideální teplota vody a která sůl je ta pravá?

Nakládané okurky – královny českých stolů. Ale jak poznat bezchybný recept, když začínáte? Proč je teplota vody a typ soli klíčový dvojboj, který rozhodne o vašem úspěchu? Objevte tajemství okurek, které vaše chuťové buňky nikdy nezklamou! Spousta domácností má navíc svůj speciální recept, na který nedá dopustit Pak je ale o to těžší vybrat ten správný, když s nakládáním teprve začínáme

Záleží jak na chuti, tak na správném postupu, abychom celý proces fermentace nezničili. Pokud ale vše provedeme správně, můžeme si celou zimu užívat výživnou potravinu jak na chlebíčcích, tak i jen tak k televizi.

Mohlo by vás zajímat:  Objevte tajnou superschopnost brambor: Díky této zelenině bude celá domácnost zářit čistotou

Jak s nakládáním okurek začít

V prvé řadě je důležité vybrat správné okurky, co se zralosti a velikosti týče. Také byste měli mít správně připravené, tedy spařené sklenice. Pak už je jen na vás, co do nich vložíte. Tradičně do receptu patří kopr, bobkový list, nové koření, křen a česnek. Některé domácnosti ale přidávají i listy třešně či černého rybízu. Poté už jen stačí směs zalít vodou. Tento krok je ale komplikovanější, než si možná myslíte.

Mohlo by vás zajímat:  Pomeranč je vynikající nejen uvnitř. Slupka dokonale osvěží domácnost a odežene hmyz
Zdroj obrázku: Freepik

Na teplotě vody záleží

Co se zalévání okurek týče, nejčastěji se doporučuje, aby voda byla slaná a horká. Je tomu ale opravdu tak? Spousta kuchařů a zahrádkářů se totiž shoduje na tom, že příliš vysoká teplota vody zabíjí bakterie, které jsou zodpovědné za správnou fermentaci a ničí určité vitamíny obsažené v okurkách. Zároveň ale horká voda rozvíjí chuť i vůni koření i okurek samotných.

Jakou teplotu má voda opravdu mít? Ideální je, když okurky zalejete vlažnou vodou. Rozpusťte ve vodě sůl a poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Tou pak okurky zalijte. S ochlazením tekutiny vám pomůže, když nádobu umístíte na chladné místo či studenou kamennou plochu.

Mohlo by vás zajímat:  Motýli jsou pro zahradu velkými pomocníky. Přilákat je můžeme vybranými rostlinami

Pozor si dejte i při výběru soli

Co se výběru soli týče, i na tom záleží. Zvolte sůl kamennou, ideálně bez přidaného jodu. Bohatě vám pak postačí jedna lžíce soli na asi litr vody. Výběr soli ovlivní chuť okurek podobně jako výběr správného koření. Buďte tak opatrní a dbejte na kvalitní suroviny.

Zdroj: https://revolutionfermentation.com/en/blogs/fermented-vegetables/how-to-make-crunchy-pickles/
Přidat na Seznam.cz