Zelí, tato skromná a často opomíjená zelenina, je v kuchyni mnohem univerzálnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Tato nenáročná plodina nabízí širokou škálu výživných látek, je dostupná po celý rok a může být připravena mnoha různými způsoby. Zde je několik důvodů, proč by zelí mělo být vaší jídlem od snídaně až po večeři a proč je považováno za jednu z nejjednodušších a nejflexibilnějších plodin k použití. 1. Výživová hodnota: Zelí je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, ale nízké na kalorie, což z něj dělá ideální potravinu pro každodenní konzumaci.
S trochou nadsázky by se dalo říci, že houbaření je českým národním sportem. Jakmile začne sezóna, Češi berou lesy útokem.
Rybíz dozrává na českých i moravských zahradách od začátku června až do konce prázdnin.
Na másle, s pažitkou a rajčaty nebo se slaninou. Každý z nás má oblíbený způsob, jak připravit vajíčka. Bez tohoto klasického snídaňového jídla si mnozí nedokážou představit začátek dne.
Levandule je krásná fialová bylina typická pro jih Francie. I u nás se ale obzvláště v posledních letech těší oblibě. Je oblíbená nejen pro svůj krásný vzhled, ale i pro svou typickou vůni.
Je to tady zase. Sezóna klíšťat se rozjela naplno a letos odborníci varují před nadměrným výskytem nakažených jedinců. Hrozí borelióza i klíšťová encefalitida, proto při procházkách do přírody je potřeba se patřičně chránit. Ale čím?
Léto je ročním obdobím, které má rád snad každý člověk. Je dobou dovolených a různých volnočasových aktivit na čerstvém vzduchu. Patří k nim turistika, cyklistika i koupání.
Mezi lahůdkovou zeleninu řadíme chřest. Jedná se o vytrvalou bylinu, která na záhonu vydrží růst i dvacet let. Vzhledem k jeho vysoké ceně se stále více lidí pouští do jeho pěstování.