Objevte zázraky bobkového listu, který po staletí nezklamal v lidovém léčitelství.
Podmanivá chuť fazolového kotlíku či bretaňského hrnce není jen doménou Francie a Velké Británie – tohle syté jídlo si našlo své místo i v Polsku.
Z vycházek si obvykle odnášíme v kapsách kaštany a žaludy, avšak příště se zaměřte také na jeřabiny, které vynikají svými léčivými účinky.
K vytvoření účinného domácího léku na chřipku stačí čtyři základní ingredience, výkonný mixér a jeden den.
Bylinné čaje představují skvělou volbu pro ty, kdo si chtějí vychutnat lahodný a zdravý nápoj.
Petrželka je u nás asi nejvíce používaná na dochucování pokrmů, především polévek, kde příjemně prováže všechny chutě. Většina z nás si ji pěstuje v truhlíku za oknem nebo na bylinkové zahrádce. Po sklizni ji lze nasušit nebo zamrazit a používat po celou zimu jako připomínku svěžího léta. Rozhodně se to vyplatí, protože i po zmrznutí či usušení si dokáže zachovat mnoho vitamínů a prospěšných látek, které obsahuje. Není tedy na škodu, pořídit si několik dalších květináčů s touto bylinkou, protože je opravdu velkým zdrojem živin potřebných pro náš organismus.
Pórek patří do každého správného vývaru. Tato zelenina má tak bohatou nutriční hodnotu, že by se na jídelníčku měla objevovat mnohem častěji. Přestože obvykle používáme jen bílou část pórku, zpracovat se dají i zelené listy. Celá zelenina je totiž plná živin, vitamínů s antioxidačním potenciálem a minerálů důležitých pro zdraví. Kromě vitamínů C, A, E, K a skupiny B v něm najdeme železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, sodík a zinek. Pórek je velmi zdravá zelenina Léčivé účinky pórku znali lidé už ve starověku. Naše prababičky ho zase používaly k léčbě těžko se hojících ran a při revmatických bolestech.
Podzim je obdobím hojnosti, stromy plné ovoce a zahrady plné zeleniny. Chcete-li co nejlépe využít tuto sezónní odměnu a vychutnat si chuť podzimu po celý rok, zvažte výrobu zavařenin. Zavařeniny nejen zachycují podstatu sezóny, ale také jsou promyšlenými dárky pro blízké. Kořeněná jablečná marmeláda Ingredience: 3 kg jablek (směs sladkých a kyselých odrůd) 1 šálek hnědého cukru 1 šálek krystalového cukru 2 lžičky mleté skořice 1/2 lžičky mletého hřebíčku 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku 1/4 lžičky soli 1 lžička vanilkového extraktu Instrukce: Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Plátky jablek vložte do pomalého hrnce nebo velkého hrnce.