Vzácné látky dělají z šalvěje královnu mezi bylinkami. Zatočí s cholesterolem i mykózou
Nechybí na žádné tuzemské venkovské zahrádce, přestože její domovinou jsou přímořské oblasti. Šalvěji se v našich podmínkách velmi daří, má krásný vzhled, ale najde užitek v kuchyni při přípravě pokrmů a zatočí i s mnoha neduhy. Z bylinky si lze připravit snadno léčivý čaj, který pomáhá při cukrovce. Šalvěj se doporučuje též při vysokých hladinách cholesterolu nebo při potížích s mykózou. Proč mít na zahrádce tuto krásnou rostlinu a jak využít jejího potenciálu?
Středomořský lék na mnoho neduhů
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) patří do skupiny hluchavkovitých, obdobně jako máta, oregano, mateřídouška, rozmarýn, bazalka, levandule nebo tymián. Tuto bylinku symbolizují stříbřitě zelené plstnaté listy a drobné fialové květy. Vyniká krásnou vůní a výraznou, až svíravou chutí, přičemž sušené bylinky jsou intenzivnější než čerstvé. Šalvěj se používá při vaření a přípravě pokrmů, sušená se hodí do salátů nebo k masu, ale uplatnění nachází v léčitelství a farmaceutickém průmyslu i v kosmetice.
Léčivka s obsahem 160 polyfenolů
Jméno bylinky je odvozené z latinského slova salvare, které znamená léčit. Účinky na lidské zdraví jsou známé po mnoho staletí, šalvěj je totiž bohatá na vitamíny A, C, E a K a na minerály jako hořčík, zinek nebo měď, ale obsahuje též přes 160 různých polyfenolů s antioxidačními účinky. Užívání šalvějového extraktu napomáhá lepší paměti a proti růstu rakovinných buněk, především při rakovině v oblasti úst, prsu nebo tlustého střeva. Pro své antibakteriální účinky je ceněná v dentální hygieně, protože likviduje bakterie způsobující zubní kaz, brání ale také rozvoji kvasinkových onemocnění a mykóz. Je lékem na špatný cholesterol a při potížích v období klimakteria.
Jak používat šalvěj lékařskou
Tradičně se používají čerstvé listy pro zvýraznění chuti pokrmů nebo sušená bylinka. Extrakt se přidává do kosmetických přípravků pro léčivé účinky i příjemné aroma. Čaj z čerstvé i suché bylinky obsahuje kyselinu rozmarýnovou, která zatočí se záněty a harmonizuje hladinu cukru v krvi. Čaj se může také kloktat při bolestech v krku nebo zánětech dásní. Zevně se používají zábaly namočené v šalvějovém nálevu pro léčbu hmyzích bodnutí, otoků nebo povrchových zranění. Nálev se připravuje zalitím dvou lžiček sušené bylinky vroucí vodou, kdy se nechá asi 10 minut odstát. Při použití čerstvých listů se nechají vařit ve vodě po dobu 15 minut, poté se roztok nechá zchladnout. Vzhledem k vysoké toxicitě bylinky by se neměly užívat více než tři šálky šalvějového nálevu denně.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage