Homemade Broccoli Soup With Fresh Baguette

Vysoký krevní tlak dokáže snížit každodenní jídelníček. Sáhněte po vybrané zelenině nebo dýňových semínkách

Počet pacientů s hypertenzí každý rok roste a toto onemocnění zvyšuje riziko infarktu nebo mozkové příhody. Kromě farmakologické léčby by pacienti měli změnit svůj životní styl a dodržovat vhodnou stravu. Některé výrobky se doporučují zejména proto, že se prokázal jejich příznivý vliv na krevní tlak.

Pilulka není řešení

Na celém světě je hlášen abnormální krevní tlak u více než 1,5 miliardy lidí. Hypertenze je diagnostikována u mladších a mladších lidí, a abyste se nemoci vyhnuli, měli byste se řídit zdravou stravou, pravidelně sportovat a starat se o správný odpočinek a spánek. Pokud se vyvine hypertenze, pacienti musí neustále užívat léky, aby zabránili skákání tlaku. Při tomto onemocnění se používají inhibitory enzymů konvertujících angiotenzin, avšak pacienti by neměli zapomínat na zavedení správné stravy.

Mohlo by vás zajímat:  Rostlinná strava je strava budoucnosti. Při vyváženém jídelníčku napomáhá celkovému zdraví

Studie prokázaly, že následující produkty mohou snižovat tlak, a měly by se natrvalo objevit v menu lidí s tímto problémem. Jako první zmíníme dýňová semena. Hořčík a draslík obsažené v dýňových semenech jsou rozhodující pro práci srdečního svalu. Studie prokázaly, že konzumace tří gramů semínek denně po dobu šesti týdnů významně snižuje krevní tlak.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina jako základ jídelníčku

Mrkev obsahuje sloučeniny, které mají diastolický účinek na stěny krevních cév, což způsobuje snížení tlaku, kterým krev tlačí na tepny. Chcete-li dosáhnout tohoto účinku, mrkev by měla být konzumována syrová pro zachování klíčových sloučenin, jako jsou kyselina kumarinová a chlorogenová. Rajčata jsou vynikajícím zdrojem draslíku a lykopenu, které hrají důležitou roli při práci srdce. Na základě studií bylo prokázáno, že tři rajčata denně nejen snižují krevní tlak, ale také zabraňují srdečním chorobám.

Mohlo by vás zajímat:  Proměňte svou zahradu v prostor, ve kterém bude radost trávit čas

Během jedné studie konzumovali pacienti s hypertenzí půl litru špenátové polévky každý den po dobu jednoho týdne. Poté jim byl změřen krevní tlak a získané hodnoty byly mnohem nižší než před začátkem experimentu. Vědci prokázali, že sloučeniny obsažené ve špenátu, jako jsou antioxidanty, hořčík nebo draslík, také zlepšují pružnost arteriálních cév. A jako poslední zmíníme brokolici, která je zdrojem flavonoidů, které mají vliv na krevní cévy – dokáže je posílit a zefektivnit jejich funkčnost.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-blood-pressure
Přidat na Seznam.cz