Vyhněte se při zavařování typickým chybám. Po otevření budou vždy příjemně křupavé a lahodné

Po bohaté úrodě a neúnavném nakládání se všichni těší, až si je vychutnají jako přílohu nebo v chutných sendvičích. Bohužel po otevření sklenice a rozkrojení okurky můžete zjistit, že jsou okurky uprostřed duté. Abyste se tomuto problému vyhnuli, věnujte pozornost několika detailům.

Důležitá pravidla

Každý nadšenec do domácího zavařování musí mít na paměti několik pravidel. Důležité je nejen nalévat a používat koření. Několik zdánlivě nepodstatných detailů nás ochrání před kulinářským zklamáním, když se na podzim nebo v zimě po otevření sklenice ukáže, že okurky uvnitř jsou prázdné, měkké a vůbec nesplňují naše očekávání.

První a nejdůležitější věcí při nakládání je neváhat. S nakládáním je třeba začít hned po návratu z nákupu nebo ihned po sklizni. Hlavní složkou okurky je voda a čím déle okurka v misce nečinně leží, tím více se voda ztrácí a dužina přestává být pružná. Okurky je třeba důkladně očistit a naložit do studené lázně. Díky tomu budou křupavé. A nakonec je důležité, aby byly okurky ve sklenici pevně utěsněny. Pokud efektivně využijete prostor sklenice, každý kousek rovnoměrně nasaje všechny chutě.

Mohlo by vás zajímat:  Postrach všech buxusů útočí po celou sezonu. Na zavíječe platí octový a mýdlový postřik
Zdroj obrázku: Freepik

Klíčem je správná volba

Někdy je těžké čekat na okamžik, kdy můžete vstoupit do kuchyně a připravit si oblíbené okurky. Netrpělivost však není dobrým rádcem. Mladé okurky se nedoporučuje sklízet hned na začátku sezóny. Dužina a slupka jsou velmi jemné. Dlouhodobé moření je proto může oslabit. Okurky na zavařování kupujte na trhu nejdříve v polovině července. Vybírejte malé a zdravé kousky podobné velikosti.

Slupka by měla být pichlavá a relativně světlá. Tmavá barva znamená, že okurky byly oplodněny, což je často důvodem, proč jsou okurky uvnitř prázdné. Těsně zašroubované nádoby se doporučuje dát na stinné a chladné místo. Je vhodné je uložit do spíže nebo sklepa, kde se teplota pohybuje mezi 10–12 °C. Příliš vysoké teploty kvašení neprospívají. Ačkoli si nezkušení lidé mohou myslet, že tím proces urychlí, spíše než aby získali křupavou a chutnou svačinu, zahájí v zelenině hnilobné procesy.

Zdroj: https://homesteadingfamily.com/how-to-make-pickles/
Přidat na Seznam.cz