Assorted Different Size Chicken Eggs Counter Store Market

Vejce jíme každý den, častými chybami při jejich skladování si ale koledujeme o zdravotní problémy

Vejce máme v Čechách rádi snad všichni a mnoho z nás má také doma vlastní slepice, abychom si mohli užít domácí vajíčka. Vejce jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Připravit si s nimi můžete každé jídlo dne. Skvěle se hodí ke snídani, obědu i k večeři. V kuchyni ale nesmíte zapomínat na jednu zásadní věc, a to je jejich skladování. Chyby mohou být fatální a mohou vést ke kontaminaci a vážné otravě jídlem.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vejce skladovat?

Každá potravina potřebuje správný způsob skladování, aby vydržela co nejdéle. Prodloužíte díky tomu jejich životnost a nebudete plýtvat penězi, které jste za vejce utratili. Ještě důležitější je, že se vyhnete rozvoji patogenních mikrobů, které by mohly z vaječné hostiny udělat velmi nepříjemný zážitek, který může skončit i v nemocnici. Čerstvá vejce byste měli skladovat při teplotě do 20 stupňů, ideálně v lednici. Rozhodně je nevystavujte slunečnímu záření.

Mohlo by vás zajímat:  Sůl nad zlato: Tento bílý prášek dovede k dokonalosti nejen připravované pokrmy

Vejce vždy uchovávejte v uzavřené nádobě a nikdy je nedávejte volně do lednice, kde by se mohly dostat do styku s dalšími potravinami. To je důležité zejména tehdy, pokud skladujete v lednici i syrovou zeleninu a ovoce. Speciální přihrádku na vejce ve dveřích lednice nepoužívejte, protože vejce špatně snášejí teplotní rozdíly. Z tohoto důvodu je nejlepší najít místo ve střední polici. Z lednice je vyndávejte těsně před vařením, pokud to není v receptu uvedeno jinak.

Jak dlouho můžete syrová vejce skladovat?

Hlavním určujícím faktorem je vždy datum expirace uvedené na obalu. Pokud máte domácí vejce nebo jste krabičku vyhodili, bez obav je můžete používat čtyři týdny při správném skladování. Pamatujte, že patří do skupiny produktů, které je nejlepší skladovat pravidelně, takže si nikdy nedělejte velké zásoby, protože se vám to nevyplatí. Při špatném skladování nebo špatné přípravě vajec riskujete závažné onemocnění bakterií salmonela, které povede ke zvracení, průjmu a může způsobit i dehydrataci organismu. Dávejte si proto pozor na to, jak s vejci zacházíte.

Zdroj: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/how-to-tell-if-your-eggs-are-fresh-or-have-expired/articleshow/50930165.cms
Přidat na Seznam.cz