Vařená vejce vydrží v lednici i několik dní. Při špatném skladování ale hrozí vážné problémy
Vaření vajec zabere jen několik minut v závislosti na tom, jak moc je chcete mít uvařené. Naměkko to potrvá pár minut, natvrdo o něco déle, až kolem 12 minut. Vařená vejce se pak hodí nejen do salátů, ale také k sendvičům. Co ale dělat, pokud jste jich uvařili hodně a nemáte je jak uplatnit? Můžete je mít schované v lednici, ale musíte jim najít správné místo. Vydrží tak nějakou dobu.
Vejce potřebují stálou teplotu
Pokud máte vejce studená, dejte je do lednice. Teplotní výkyvy pro ně nejsou vhodné. Nedávejte je tedy do poliček, které máte ve dveřích. Sice je tam místo, kam vejce patří, ale kvůli otevírání dveří to není vhodné. Slepičí vejce je pak vhodné správně naaranžovat. Čerstvost můžete prodloužit právě tím, že je správně umístíte. Zaoblená špička patří nahoru.
Jestli jste uvařili příliš mnoho vajec, můžete je využít tak, že si připravíte jídlo na další dny. Tím pádem můžete využít hned několik vajec. Vhodné bude také udělat pomazánku, do které spotřebujete hned několik kousků. Vařená vejce byste neměli ihned loupat, ale ve skořápce je dejte do lednice. Při pokojové teplotě je nenechte déle než dvě hodiny, jinak se do nich dostanou bakterie.
Můžete je vložit do vzduchotěsné nádoby
Nejlepší prostor pro ně bude lednice, ale nejdříve je dejte do vzduchotěsně nádoby a přikryjte je vlhkou papírovou utěrkou. Díky tomu nevyschnou a v lednici vydrží o několik dní déle. Jak dlouho je tedy můžete skladovat? Nezáleží vůbec na tom, jestli jsou oloupaná, nebo ne. V lednici by měla zůstat maximálně týden.
Jestli si ale všimnete nějakých změn na povrchu nebo vajíčka zapáchají, raději je neochutnávejte a rovnou vyhoďte. Mohli byste si do těla dostat nejen bakterie, ale postupem času by se mohly objevit žaludeční problémy doprovázené nevolností, průjmem nebo zvracením. Raději uvařte méně vajec než více, aby vám žádná nezbyla.
Zdroj: https://www.eggs.ca/eggs101/view/39/egg-storage-freshness-and-food-safety