Tyhle červené bobule nezklamou. Čerstvé i sušené dodají tělu maximum prospěšných látek
Brusinky jsou skvělé a chutné ovoce, které našemu tělu dodá spoustu vitaminů a minerálů. Kdysi se jim přezdívalo „citron pro chudé“ a nyní si brusinka získává důvěru tím, že je součástí klasické medicíny a mnoho lidí na ni nedá dopustit hlavně proto, že bojuje například se zánětem močových cest.
Plody brusinek jsou plné důležitých látek a živin
Brusinky si můžete dopřát čerstvé nebo sušené. V obou případech do svého těla dostanete spoustu minerálů a vitaminů a také dalších prospěšných látek, které budou bojovat s nemocemi ve vašem těle. Brusinky se osvědčily především v boji proti zánětu močového měchýře. Bakterie nebudou mít šanci, protože brusinky zabrání jejich ulpívání a vyplaví z těla mikroorganismy. Brusinka podporuje zdraví jen tím, že obsahuje tolik vitaminů, že i malé množství tělo posílí.
Obsahuje také železo, vápník, fosfor nebo hořčík, a proto se hodí pro lidi, kteří jsou často ve stresu nebo nestíhají svou práci. Kyselina citronová, jablečná nebo ursolová mají zase protizánětlivé účinky. Brusinky jsou velmi zdravé také z důvodu obsahu tříslovin a peonidinu, který zodpovídá za barvu brusinek. Nejvíce živin pak najdete v čerstvých brusinkách, ale lidé si je většinou také suší.
Sušené brusinky neztrácejí na nutriční hodnotě
Sušené brusinky mají více kalorií a také cukru, ale pro mnoho lidí je to také svačinka, která je zdravá a chutná. Brusinky jsou výjimečné svými vlastnostmi, které pomohou při léčbě různých onemocnění. V lidovém léčitelství je velmi oblíbená, řeší potíže s močovým měchýřem, žaludkem nebo střevy.
Brusinka roste hlavně v rašeliništích, která jsou vysoko, proto mají vysoký obsah látek, kterým se říká proanthokyanidiny. Ty ochrání játra, snižují hladinu cukru v krvi a také podporují činnost srdce. Brusinky by tak neměly chybět ve vašem jídelníčku, protože vašemu tělu dodají potřebné vitaminy.
Zdroj: https://www.britannica.com/plant/cranberry