Tinktura z černého rybízu uleví při nachlazení i otravě jídlem. Na její účinky se vyplatí počkat
Již naše babičky a prababičky používaly tinkturu z černého rybízu. Při nachlazení jde o nedocenitelný lék. Černý rybíz ale dokáže také snížit cholesterol nebo vyrovnat hladinu cukru v krvi. Můžete ho přitom přidávat do dezertů, připravit si šťávu nebo si doma vyrobit léčivou tinkturu. Příprava tinktury není složitá, ale budete potřebovat trochu trpělivosti.
Vitamínová bomba v malých plodech černého rybízu
Černý rybíz je účinný díky svým zdravotním vlastnostem. Jedná o cenný zdroj vitamínu C, B1, B2, B6, A (betakarotenu), E, železa, draslíku, vápníku, hořčíku, flavonoidů a vlákniny. Kromě toho odborníci upozorňují, že jsou tyto malé plody úžasným zdrojem zinku, chlóru, mědi nebo jódu. Navíc mají nízký glykemický index (GI) a málo kalorií.
Zdravotní benefity černého rybízu
Černý rybíz posiluje imunitní systém, ale funguje také jako silný antioxidant. Díky tomu podporuje zdraví srdce, reguluje krevní tlak a snižuje vysoký cholesterol. Flavonoidy působí relaxačním účinkem. Nálev z listů rybízu je skvělý způsob, jak zklidnit hyperaktivitu trávicího traktu. Černý rybíz je také diuretikum, podporuje pocení a detoxikuje organismus. Díky tomu se skvěle hodí při nachlazení.
Domácí tinktura, džem, marmeláda nebo džus z černého rybízu poskytují tělu neuvěřitelné účinky. Všechny tyto prostředky jsou velmi prospěšné při nachlazení, vysoké glukóze v krvi a vysokém cholesterolu v krvi. Zmírňují také bolest nebo příznaky otravy jídlem. Jestli máte problémy s bolestmi hlavy a migrénou, můžete také využít tento jedinečný produkt.
Recept na domácí tinkturu z černého rybízu
Na výrobu tinktury potřebujete 1 kg černého rybízu, 1 litr lihu, 1 litr vody a 500 g cukru. Plody očistěte, omyjte a nechte okapat. Smíchejte líh s polovinou převařené vody. Přidejte ovoce a sklenici uzavřete. Takto připravený nápoj nechte stát na teplém místě asi 6 týdnů. Potom tekutinu přefiltrujte přes gázu. Zbytek vody svařte s cukrem, zchlaďte a přidejte do tinktury. Nechte stát další 2 měsíce na chladném a tmavém místě. Nejlepší chuť a účinky bude mít po 6 měsících.
Zdroj: https://food-of-dream.com/publication/1962/