Dried Green Bay Leaves Ethnic Pot

Tinktura z bobkového listu nesmí chybět v žádné lékárničce. Uleví při bolestech i nachlazení

Babičky moc dobře věděly, co nesmí nikdy chybět v domácí lékárničce. Jedna lahvička proto skrývala poklad, který výtečně fungoval při dýchacích obtížích, zánětech průdušek nebo úporné rýmě. Tinktura z bobkového listu však pomáhá i s dalšími neduhy, ulevuje při bolestech kloubů nebo svalů, harmonizuje trávení, dokonce si poradí s hypertenzí. S jakými obtížemi bobkový list zatočí a jak si doma připravit tinkturu do zásoby?

Bobkový list nejen do vývarů

Koření, které je základem tuzemské kuchyně, bez něhož si nelze představit vývar, pečeni nebo omáčku, má velký potenciál též v lidovém léčitelství. O výhodách bobkového listu věděli už ve starověku. Od antiky se k tomu používají vavřínové ratolesti jako symbol pro vítěze. Ze Středomoří se dostal vavřín také k nám, kde se pro sušené listy používá název bobkový list. Dnes patří do triumvirátu „divokého koření“, je základním druhem koření tuzemské kuchyně. Bobkový list ale umí i léčit.

Mohlo by vás zajímat:  Na parapetu si snadno vypěstujeme oblíbené bylinky. Budou vždy čerstvé po ruce
Zdroj obrázku: Freepik

Mimořádné vlastnosti bobkového listu

Dnes si bez něj nelze představit pravý masový vývar, naše babičky zase lékárničku. Patřil odjakživa mezi léky první pomoci při nachlazení, dýchacích nebo trávicích obtížích. Bobkový list je zásobárnou vitamínů A, B a C, minerálních prvků, jako jsou vápník, železo, draslík nebo zinek. Vlivem obsažený léčivých látek a enzymů čistí tělo od toxinů, pomáhá s regulací krevního cukru i cholesterolu a přispívá k harmonizaci krevního tlaku. Tinkturu lze užívat i zevně na potírání bolavých svalů a kloubů.

Mohlo by vás zajímat:  Házet plevel na kompost je omyl. Ostatní rostliny na zahradě mohou využít jeho skvělé účinky

Příprava domácí tinktury z bobkového listu

Co budete potřebovat? Připravte si:

  • 30 g čerstvých bobkových listů,
  • 300 ml 60% alkoholu.

Listy se nakrájejí nadrobno a vloží do vymyté zavařovací sklenice, zalijí se alkoholem a poté se nádoba víčkem pevně uzavře. Směs se nechá 10 dní louhovat při pokojové teplotě, následně se slije přes sítko do lahvičky a užívá při obtížích 3× denně 10 kapek rozpuštěných ve vodě, ideálně před jídlem.

Zdroj: https://www.healthifyme.com/blog/benefits-of-bay-leaf/
Přidat na Seznam.cz