Fast Food Unhealthy Eating Concept Close Up Pizza French Fries Potato Chips Candies Wooden Table Top View

Těchto 5 potravin z jídelníčku rovnou vyřaďte. Při pravidelné konzumaci vedou přímo k rakovině

Vyvážená strava je základem pro zdraví a také prevencí před onkologickými onemocněními, což potvrzuje celá řada vědeckých výzkumů. Základem jídelníčku by měly být obiloviny, ovoce a zelenina, samozřejmostí je vystříhat se alkoholu a nekouřit. K tomu je vhodné vyřadit potraviny s karcinogenními účinky, které vedou k rozvoji rakoviny a jsou zdraví škodlivé z mnoha dalších důvodů – jsou nadmíru tučné, slané nebo sladké. Které potraviny škodí nejvíce?

Cukr jako „tichý zabiják“

Bílému cukru se někdy přezdívá „tichý zabiják“, protože jeho konzumace vede k otylosti nebo obezitě, je zdraví škodlivý a způsobuje chronická onemocnění, jako je cukrovka, ale stojí i za rozvojem rakoviny. Je obsažený takřka ve všem, především v průmyslově vyráběných a zpracovaných produktech. Cukr se skrývá v potravinách, kde by jej lidé nehledali, jako jsou ovocné jogurty, pečivo nebo uzeniny. Spotřeba cukru nadto každoročně stoupá o několik kilogramů.

Mohlo by vás zajímat:  Už nikdy doma žádné můry díky trikům, které je vypudí a provoní domov

Salámy, klobásy a další uzeniny

Zpracované maso a uzeniny jsou plné látek zlepšujících chuť a konzervantů, které prodlužují trvanlivost. Jsou také důvodem, spolu se solí a dalšími aditivy, proč jsou tyto výrobky karcinogenní, a je vhodné je jíst střídmě nebo je zcela ze stravy vyloučit.

Zdroj obrázku: Freepik

Bílá mouka a pečivo

Pečivo z bílé mouky často lidé vyřazují z jídelníčku pro obsah lepku, ten je obsažený i v celozrnných produktech. Bílé pečivo však neobsahuje dostatek živin ani vlákniny, což vede k zažívacím potížím. Zpracovaná bílá mouka k tomu obsahuje látku zvanou alloxan, která se používá pro její bělení. Alloxan také prokazatelně vede k rozvoji cukrovky, včetně dětské.

Mohlo by vás zajímat:  Mražení uchová potraviny i hotové jídlo stále chutné. Je ale potřeba dodržet základní pravidla

Brambůrky a chipsy

Další položkou na karcinogenním jídelním seznamu jsou brambůrky a chipsy. Jsou hodně oblíbené, ale smažené bramborové lupínky jsou tučné, obsahují příliš soli a dalších konzervačních látek nebo aditiv zvýrazňujících chuť. Jejich častá konzumace vede k obezitě, ke zvýšení krevního tlaku a ke zvýšené hladině cholesterolu. Chipsy jsou potenciálně karcinogenní také kvůli vysokému obsahu škrobu v kombinaci s obsaženým asparaginem, které omezují fungování přirozených antioxidantů v těle.

Sycené limonády a kofeinové nápoje

Nejsou vhodné pro pitný režim, obsahují příliš cukrů, chemikálií a přidaných látek. Sycené limonády a povzbuzující nápoje jsou stále oblíbenější, ale pro obsah barviv, sladidel, umělých aromat a dalších aditiv patří mezi silné karcinogeny.

Zdroj: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/5-food-groups-to-avoid-to-lower-your-cancer-risk.h21-1592991.html
Přidat na Seznam.cz