Skladujte brambory během zimy správně. Jinak ztratí chuť, mohou být dokonce jedovaté
V podstatě všichni je používáme jako přílohu, a to velmi často. Máme na mysli samozřejmě brambory, které ale kromě přílohy k druhému chodu mohou sloužit i k výrobě chleba nebo nudlí a mají mnoho dalších využití. Zkrátka a jednoduše, chceme je mít stále po ruce a chceme je stále čerstvé. Proto ale musíme vědět, jak je správně uchovávat, aby neztratily své vlastnosti a stále nám chutnaly.
Správné skladování brambor
V prvé řadě je důležitá správná teplota. Určitě bychom měli mít brambory na chladném místě, ale rozhodně ne na příliš studeném. V tomto ohledu je ideální teplota okolo 15 °C. Je také dobré je nechávat na volno, v žádném případě je nenechávejte například v igelitovém sáčku, jak jste si je přinesli z obchodu. To je totiž cesta k tomu, aby se na nich začaly tvořit plísně a vznikala hniloba. Sáček je samozřejmě neprodyšný, a tak se v něm sráží vlhkost ze samotných brambor, která toto způsobí.
Pokud hovoříme o bramborách ponechaných na volno, v takovém případě by určitě měly být ve tmě. Pokud to nemůžete zajistit, je lepší je skladovat v papírovém sáčku, který zabrání přístupu slunečních paprsků. Brambory totiž na slunci zelenají a potom se zároveň také stávají toxickými, což nemusí každý vědět. Vzniká v nich solanin, který může způsobit vážnou otravu.
Není vhodné nechávat brambory ani v lednici, protože pak nebudou chutné. Pokud jsou vystaveny velmi nízkým teplotám, bramborový škrob v nich obsazený se změní na cukr, takže mohou být nasládlé, což samozřejmě nikdo nechce.
Jaké brambory na skladování ideálně pořídit?
Pokud máte v úmyslu brambory skladovat, je ideální pořídit takzvané brambory na uskladnění. Takové plodiny by měly být vhodné pro dlouhodobé skladování, o což nám tedy jde v tomto případě především. Pokud nemáte pro skladování vhodné podmínky, je lepši si raději nedělat velké zásoby a pořizovat plodiny spíše dle aktuální potřeby.
Zdroj: https://www.farmersalmanac.com/store-potatoes-onions-garlic-year-24936